Livrăm în toată Europa (durată de livrare 4-7 zile)
Transport gratuit la comenzile de minim 170 lei *
-15% la min. 180 lei cu codul RELAX15

Shop All
mai 24, 2023

Foliculita - Ce este și cum scapi de ea?

Multa lume se confrunta cu foliculita, o inflamatie ce poate afecta unul sau mai multi foliculi (fire de par) si arata ca un cos. Desi este incomoda si chiar poate avea un impact psihologic din cauza aspectului si din cauza faptului ca poate lasa cicatrici, mai ales foliculita pe fata, este important sa stim ca exista metode de tratament si de preventie, in functie de cauzele care stau la baza.

Ce este foliculita? 

Foliculita este o afectiune dermatologica relativ usoara, cauzata de un folicul de par inflamat. Seamana cu acneea si poate cauza disconfort, durere si mancarime. Sunt mai multe tipuri de foliculita si variaza in functie de cauze. Poate sa apara oriunde pe corp, dar mai ales pe picioare, inghinal, brate, partea superioara a spatelui, dar si pe fata. In general, orice zona in care parul este epilar sau ras este predispusa la aparitia foliculitei.

Poate fi foliculita acuta (adica apare pentru o perioada scurta de timp) si foliculita cronica (pe termen lung).

In general nu este o afectiune grava, dar este inestetica (arata ca o bubita sau ca un cos, de cele mai multe ori apare roseata in zona firului afectat) si cauzeaza si unele simptome neplacute (durere, disconfort).

Putem vorbi despre foliculita atat la femei, cat si la barbati, dar si la copii sau bebelusi.

Simptome - Cum arata foliculita? 

close-up-portrait-young-woman-with-acne

Foliculita este inflamatia unui folicul de par – astfel ca simptomele sunt cele specifice de inflamatie. Poate afecta unul sau mai multi foliculi de par, uneori chiar in acelasi loc. Simptomele de foliculita variaza in functie de tip, cauze si severitate si includ:

  • grupuri de puncte sau mici cosuri sub piele, rosii, unele cu puncte albe;
  • fire de par crescute sub piele;
  • blistere care se pot sparge si pot forma cruste;
  • zone de piele rosie, inflamata;
  • mancarime, sensibilitate si disconfort, durere.

Unde poate sa apara pe corp foliculita?

Foliculita poate sa apara pe orice zona de piele unde sunt prezenti foliculi de par. In general, insa, vorbim despre foliculita pe picioare, foliculita pe maini, la sub brat, in zona genitala, pe partea superioara a spatelui si pe fata. De asemenea, poate sa apara foliculita pe piept, pe abdomen, foliculita in cap (pe scalp), foliculita pe fese sau inghinal.

Foliculita - Cauze & factori de risc 

Foliculita este, in general, rezultatul unei inflamatii sau infectii a unui folicul de par deteriorat – de cauza fungica, virala sau bacteriana, precum infectia cu Staphylococcus aureus (stafilococul auriu). Alte cauze includ:

  • iritatii ale pielii - foliculita de cauza mecanica;
  • fire de par crescute sub piele sau blocarea unui folicul de par;
  • probleme ale pielii, cum ar fi acnee sau dermatita;
  • folosirea unor produse iritante sau nepotrivite tipului de ten;
  • epilarea (in principal prin smulgere).

Factorii de risc pentru foliculita includ:

  • utilizarea pe termen lung a antibioticelor;
  • epilat frecvent - in general apare in cazul metodelor cu smulgere, dar poate aparea in unele cazuri si dupa ras (dupa folosirea lamei);
  • folosirea unei cazi cu hidromasaj sau a unei piscine cu apa netratata;
  • purtarea de imbracaminte si lenjerie intima prea stramta si din materiale sintetice (cum ar fi pielea ecologica, vascoza, elastan etc.);
  • transpiratia excesiva si igiena deficitara;
  • exces ponderal.

Foliculita dupa epilare 

bruce-mars-Q_iJuyRdy4c-unsplash

Foliculita apare des dupa epilat – mai ales dupa metode ce presupun smulgerea sau taierea firelor de par in directia opusa cresterii. Foliculita apare din cauza deteriorarii foliculilor dupa indepartarea firelor de par - se formeaza bubite pe picioare (de culoare rosie), bubite pe maini ca niste cosuri, sau in zona intima. Foliculii de par deteriorati sunt mai vulnerabili la agenti patogeni si de aceea ajung sa faca o mica infectie in jurul lor. Cand anumite microorganisme infecteaza foliculii de par, poate aparea ceea ce numim foliculita. 

Daca se poarta imbracaminte stransa pe piele, acest lucru poate provoca iritatii suplimentare si poate agrava bubitele. Daca umflaturile pe piele apar la cateva zile de la epilare, pot fi rezultatul firelor de par crescute sub piele.

Pentru a preveni sau reduce foliculita se recomanda exfolierea pielii periodic si inainte de epilare, folosind un scrub sau o manusa exfolianta. Exfolierea ajuta la reducerea celulelor moarte ale pielii si la imbunatatirea rezultatelor epilarii. De asemenea, dupa epilare purtati haine largi.

Tipuri de foliculita

follicular-hyperkeratosis-is-located-person-s-arm

Exista mai multe tipuri de foliculita, unele mai usoare, altele mai severe, in functie de cauze. Fiecare tip de foliculita poate avea propriul aspect, propriile simptome si cauze. Foliculita variaza astfel  in functie de profunzimea infectiei. Unele tipuri pot provoca doar simptome superficiale, in timp ce altele pot evolua catre o infectie foliculara mai profunda.

Foliculita superficiala

Foliculita superficiala apare atunci cand numai o parte a foliculului este deteriorata. Pot exista mai multe tipuri diferite de foliculita superficiala:

Foliculita bacteriana

Foliculita bacteriana este cea mai comuna forma si provoaca umflaturi mici si albe, cu mancarime, pline cu puroi. Infectia foliculului de par cu bacteria Staphylococcus aureus este una dintre cele mai frecvente cauze pentru foliculita. Se manifesta prin mici cosuri rosii sau albe pline cu puroi.

Foliculita pseudomonas („de jacuzzi”)

Foliculita Pseudomonas aeruginosa este cauzata de bacteria cu acelasi nume, ce se dezvolta de obicei in cazi cu hidromasaj sau jacuzzi. Poate infecta foliculul de par si poate cauza o eruptie asemanatoare cu eruptia stafilococica. In general apare la 1-2 zile dupa expunerea la sursa de apa si de obicei dispare de la sine in cateva zile.

Pseudofoliculita barbae

Pseudofoliculita barbae apare de obicei in zona barbii, cel mai frecvent la barbati, dupa barbierit. Este cauzata de firele de par crescute sub piele in urma barbieritului sau din cauza iritatiei. Desi apare de obicei in zona barbii, poate sa apara in orice zona ce este epilata – zona axilei, zona inghinala, picioare etc.

Foliculita pityrosporum

Foliculita pityrosporum este legata de o infectie fungica. Provoaca mici cosulete rosii, pline cu puroi, ce cauzeaza mancarime, de obicei pe partea superioara a corpului, mai ales pe spate si pe piept.

Foliculita profunda / acuta

Foliculita profunda este o forma generala de foliculita in care intregul folicul este deteriorat. Pot exista si aici mai multe forme:

Sycosis barbae

Sycosis barbae este o forma severa de foliculita ce poate lasa cicatrici, fiind legata tot de barbierit sau epilat. In acest caz, intregul folicul de par este infectat, rezultand pustule rosii mai mari. Epilarea trebuie evitata si trebuie sa mergeti la medic pentru tratament.

Foliculita gram-negativ

Foliculita gram-negativa poate sa apara dupa utilizarea prelungita a antibioticelor pentru tratarea acneei. In timp, bacteriile devin rezistente si se dezvolta prea mult. Acest lucru poate duce la agravarea acneei.

Furunculele si carbunculele

Un furuncul apare cand foliculul de par devine profund infectat. Zona este rosie, sensibila si dureroasa. Poate ramane o cicatrice dupa ce furunculul se vindeca. Un carbuncul este atunci cand se formeaza mai multe furuncule intr-un singur loc.

Foliculita eozinofilica

Foliculita eozinofilica apare de obicei la pacientii cu sistem imunitar compromis. Nu este o forma de foliculita infectioasa. Se caracterizeaza prin pustule pruriginoase si apare de obicei pe umeri, brate, gat si frunte.

Alte forme de foliculita inclus foliculita Malassezia ce este agravata de obicei de transpiratie si se trateaza cu un sampon antimatreata, foliculita virala (cauzata de virusul herpes simplex de obicei), foliculita Demodex (apare adesea la nivelul fetei, fiind cauzata de supradezvoltarea acarienilor de pe suprafata pielii), foliculita ocluziva (cauzata de anumite produse ce blocheaza foliculii), foliculita chimica (legata de unele medicamente).

De asemenea, pseudofoliculita generala nu este cu adevarat foliculita. Acele mici umflaturi care se formeaza nu contin puroi si sunt date de un exces de sebum acumulat la nivelul firelor de par. Un alt exemplu este keratoza pilara ce seamana cu foliculita, ca mici bubite pe maini ca niste cosuri, dar nu contin puroi.

Cum se pune diagnosticul de foliculita 

Foliculita este de obicei diagnosticata printr-o examinare fizica a locului afectat. Se va examina zona si se va analiza istoricul medicul si personal. In general nu sunt necesare teste suplimentare – doar in anumite cazuri severe cand afectiunea nu raspunde la niciun tratament sau se agraveaza se vor preleva probe pentru examinari (analize microscopice pentru a determina cauzele infectioase, culturi bacteriene, examen histopatologic).

Tratament foliculita - cum scapi de ea?

engin-akyurt-g-m8EDc4X6Q-unsplash

Optiunile de tratament pentru foliculita depind de tipul foliculitei, cauze si severitate. Cele mai multe forme se reduc de la sine sau cu tratament usor la domiciliu. Alte cazuri, insa, necesita tratament recomandat de medicul dermatolog.

Recomandari de tratament pentru foliculita:

  • Ca tratament foliculita puteti folosi produse de curatare antibacteriene pentru piele – un produs antiseptic care poate fi o crema antibiotic pentru foliculita sau chiar pastile ce previne dezvoltarea bacteriilor.
  • Se pot recomanda pentru foliculita tratament topic sau unguente pentru foliculita – cu actiune antibacteriana sau produse keratolitice ca alfahidroxi acizi sau acid retinoic. 
  • In cazul foliculitei cauzate de epilat, limitati indepartarea firelor de par, mai ales pana zona se vindeca. In loc de lama apelati la un aparat electric de ras sau la epilarea definitiva. Este bine sa evitati indepartarea firelor de par in sens opus cresterii.
  • Pot fi usoare si remedii precum comprese calde sau produse hidratante non-comedogenice (care nu contin ulei, oil-free).

Uneori pot fi necesare tratamente pentru foliculita topice antiinflamatoare sau antibacteriene. Cazurile severe de foliculita pot necesita un antibiotic oral drept tratament. De asemenea, in caz de furuncul sau carbuncul pot fi indicate uneori incizii pentru a drena acumularea de puroi si pentru a favoriza vindecarea.

Complicatii foliculita netratata 

In general, foliculita nu este o problema grava. Insa, exista si forme mai severe. In astfel de situatii, daca este lasata netratata, foliculita se poate agrava si poate duce la infectii. Posibilele complicatii includ:

  • infectie recurenta a foliculilor sau raspandirea infectiei;
  • furunculoza (cunoscut si ca furuncul) - este un abces dureros si destul de mare, care colecteaza puroi pana la vindecare si drenare (care poate fi de la sine sau chirurgical);
  • cicatrici inestetice la nivelul pielii;
  • pete hiperpigmentare si hipopigmentare;
  • afectarea foliculilor de par si caderea permanenta a parului in zona respectiva.

Foliculita la copii & bebelusi - Ce e de facut? 

food-allergy-young-child-cheeks

Foliculita nu apare doar la adulti, ci si la copii si chiar la bebelusi. In general, foliculita la bebelusi si copii este de cauza bacteriana. Cei mici se pot confrunta si cu furuncul sau carbuncul. Foliculita la bebelusi si copii poate sa apara in orica zona a corpului, dar de obicei apare in zone in care pielea transpira mai intens sau in care apare o frictiune cu imbracamintea – zona din spate a gatului, axila, zona taliei, zona inghinala, coapse si fese. Poate fi vorba despre un singur folicul infectat sau un grup de leziuni.

Tratamentul va depinde de gravitatea eruptiei si de simptomele copilului, de varsta si de starea generala de sanatate. De obicei foliculita la copii dispare de la sine fara tratament sau sunt recomandate tratamente locale (unguente si creme).

Cum poti preveni foliculita? 

Pentru a reduce riscul de foliculita, pot fi utile unele recomandari:

  • In ceea ce priveste foliculita dupa epilare, indepartati firele de par in directia cresterii lor. Folositi o lama noua de fiecare data. Daca preferati epilarea prin smulgere si de la ceara sau epilatorul electric va confruntati cu foliculita, incercati epilarea cu zahar. Daca problema persista poate fi util sa apelati la epilarea definitiva.
  • Foliculita poate sa apara si dupa indepartarea parului facial. Pot fi utile diferite produse cosmetice ca tratament adjuvant pe baza de acid lactic sau acid salicilic. Daca observati ca epilarea cu ceara agraveaza foliculita, puteti incerca o lama faciala trimmer pentru indepartarea parului facial. Acesta va ajuta sa scapati de firele crescute sub piele.
  • Exfoliati regulat pielea, mai ales inainte de epilare.
  • Evitati sa purtati imbracaminte stransa pe corp, din materiale ce irita pielea sau nu o lasa sa respire (cum ar fi pielea ecologica sau materialele foarte sintetice).
  • Evitati produsele comedogenice (care contin uleiuri) ce pot bloca foliculii de par.
  • Curatati zilnic pielea si folositi produse blande de curatare. Rutina de ingrijire cat mai riguroasa si potrivita pentru tipul de ten poate face minuni in cazul afectiunilor dermatologice.

Referinte:

  1. https://www.aocd.org/page/Folliculitis
  2. https://dermnetnz.org/topics/folliculitis
  3. https://www.healthdirect.gov.au/folliculitis   

crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram