Livrăm în toată Europa (durată de livrare 4-7 zile)
Transport gratuit la comenzile de minim 170 lei *
-15% la min. 180 lei cu codul RELAX15

Shop All
aprilie 15, 2024

Rutina de îngrijire a tenului (skincare) - Pașii corecți, sfaturi și recomandări

Cu toții ne dorim o piele sănătoasă și frumoasă. Pentru asta, este esențial să urmăm o rutină de îngrijire a tenului adaptată nevoilor individuale. Fiecare tip de ten necesită o abordare specifică de zi și de seară, pentru gestionarea și prevenirea problemelor dermatologice.

Tipuri de ten 

tipurile de ten
rutina corecta de ingriire a tenului

Există mai multe tipuri specifice de ten, cu particularitățile și nevoile specifice. Este important să identificăm ce tip de piele avem pentru a putea stabili o rutină de skincare potrivită și pentru a alege cele mai bune produse de îngrijire a tenului, adaptate nevoilor noastre. Iată care sunt tipurile de ten: 

Tenul gras și îngrijirea tenului acneic

Tenul gras este caracterizat de un exces de sebum. Este frecvent întâlnit la adolescenți și tineri sub 30 de ani și, de obicei, este asociat cu apariția acneei. O persoană cu ten gras are de obicei porii dilatați și aspect lucios. Unele dintre cauzele majore pentru pielea grasă sunt schimbările hormonale, clima (căldura și umiditatea), genetica și dimensiunea porilor. Pielea grasă tinde, de asemenea, să fie mai predispusă la acnee și erupții, iar rutina skincare ten gras trebuie să fie adaptată în consecință.  

Rutina pentru ten acneic trebuie să includă produse skincare special concepute pentru aceste nevoi. Este important să folosiți în rutină îngrijire ten doar produse non-comedogenice, care să nu blocheze porii. De asemenea, chiar și persoanele cu piele grasă trebuie să aplice o cremă hidratantă zi de zi. Puteți opta pentru loțiuni mai ușoare sau geluri. Există și tratamente specifice pentru ten gras, care reduc producția de sebum. Nu folosiți produse îngrijire ten care să fie dure sau abrazive și nici produse care să usuce excesiv pielea.

Ten mixt 

Persoanele cu ten mixt prezintă zone cu exces de sebum, în special în zona T (adică pe frunte, nas, bărbie), dar și zone cu piele mai uscată sau normală, mai ales pe obraji. Din rutina de îngrijire a tenului mixt nu trebuie sa lipsească hidratarea, iar pentru zonele cu exces de sebum pot fi folosite produse care să acționeze în acest sens. Folosiți produse blânde, care să nu usuce excesiv pielea.

Ten uscat 

Un ten uscat este lipsit de hidratare, cu simptome de descuamare, senzație de strângere și aspect tern. În multe cazuri, pielea uscată este cauzată de factori externi, cum ar fi vremea, umiditatea scăzută a aerului și expunerea la apă fierbinte - fiind de multe ori o problemă temporară. Cu toate acestea, în alte cazuri, este o problemă persistentă.

Pielea uscată duce, de asemenea, la un nivel mai mare de sensibilitate. Pielea sensibilă este mai predispusă să reacționeze la stimuli la care pielea normală nu are nicio reacție. Este o piele mai fragilă, însoțită de obicei de senzații de disconfort, precum roșeață, prurit sau senzație de strângere. Bariera cutanată este afectată, facilitând pătrunderea microorganismelor și a substanțelor iritante și crescând riscul de infecții și reacții alergice.

Îngrijirea tenului uscat trebuie să implice mai ales hidratare intensă. În rutina ten uscat, folosiți produse cu ingrediente intens hidratante și emoliente, care rețin umiditatea în pielea. Evitați ingredientele care pot usca pielea, ca alcoolul sau acizii puternici. Pentru pielea sensibilă sunt esențiale produsele hipoalergenice, fără ingrediente iritante.

Ten normal 

Persoanele cu ten normal au pielea echilibrată, fără deshidratare și fără exces de sebum. În general, tenul normal este mai puțin reactiv la agresorii externi și destul de ușor de îngrijit față de alte tipuri de piele. Dacă aveți pielea normală, asta nu înseamnă că nu necesită îngrijire facială. Este esențial să respectați toți pașii de skincare, inclusiv curățare, protecție solară și hidratare dacă îți dorești să ai o rutină corectă de îngrijire a tenului.

Rutina zilnică de îngrijire a tenului (skincare) dimineața 

Rutina de skincare depinde de momentul zilei – rutina zilnică de îngrijire a tenului de dimineață este axată în principal pe hidratare și îngrijire, în timp ce rutina de seară trebuie să includă demachiere și alți pași de îngrijire. Iată principalii pași rutină skincare dimineața și ordinea aplicării produselor de îngrijire a tenului:

Curățarea tenului ca prim pas în rutina de dimineață

Primul pas în rutina de dimineață pentru ten când vine vorba de îngrijire facială femei trebuie să fie curățarea pielii. Alegeți produse de curățare ten, ca gel, spumă sau loțiune, în funcție de tipul pielii. Pentru piele mai uscată folosiți produse de îngrijire a tenului precum o loțiune sau cremă de curățare, iar pentru ten gras optați pentru spumă sau un gel de spălare. Folosiți o bentiță cosmetică de păr pentru a vă proteja părul de apă în timpul spălării feței.

rutina de ingrijire a tenului

Tonifiere

Următorul pas în rutina de îngrijire a tenului dimineața este tonifierea pielii. Folosiți un toner potrivit tipului de ten, fără alcool. Acest pas are rolul de a restabili pH-ul pielii și de a o pregăti pentru produsele ulterioare. Un toner nu numai că îndepărtează orice impurități rămase, ci și pregătește pielea pentru restul rutinei de îngrijire prin reechilibrarea pH-ului pielii.

Tratament cu aplicare locală 

În funcție de problemele specifice ale pielii, îngrijirea tenului acasă trebuie să includă produse skincare și tratamente în funcție de nevoi - de exemplu tratament pentru acnee, tratament pentru pete hiperpigmentare etc. Verificați dacă fiecare dintre aceste produse din rutina de skincare poate fi aplicat ziua sau doar seara.

Serum antioxidant 

Un serum cu antioxidanți poate fi benefic pentru protejarea pielii împotriva radicalilor liberi. Poate avea diferite ingrediente, în funcție de tipul tenului – ingrediente cu efect antioxidant. Un ser antioxidant poate oferi luminozitate și hidratare pielii. Poate avea ingrediente ca vitamina C, de exemplu.

Cremă de ochi

Pentru zona ochilor trebuie folosită o cremă specială - zona din jurul ochilor este delicată și necesită ingrediente specifice. Crema aceasta se aplică prin mișcări blânde, folosind degetul inelar, pentru a aplica o presiune minimă.

Cremă hidratantă 

Hidratarea tenului este esențială atât dimineața, cât și seara, pentru orice tip de piele. Alegeți o cremă hidratantă în funcție de tipul pielii și de nevoile sale. Aplicarea cremei hidratante poate fi însoțită de un masaj blând, inclusiv folosind globuri cryo din sticlă. Cremele hidratante ajută la creșterea conținutului de apă din piele și rețin umiditatea. Acesta este un pas important pentru a reface bariera cutanată – stratul superior protector al pielii.

SPF 

Produsul de protecție solară trebuie să fie nelipsit din rutina de skincare dimineața. Se recomandă un produs cu SPF de 30 sau mai mult, cu spectru larg de protecție.

Rutina de îngrijire a tenului (skincare) seara - pașii de îngrijire a tenului

Rutina de îngrijire a tenului de seară are câteva elemente specifice și se axează în primul rând pe curățare intensă, dar și pe hidratare optimă. De asemenea, poate include unele produse care sunt concepute doar pentru utilizare seara. Iată care sunt pașii de îngrijire a tenului seara:

Curățare (dublă)

Nu doar că este esențial să ne curățăm tenul seara, înainte de culcare, dar curățarea aceasta trebuie în mod ideal să fie dublă. Are rolul de a elimina eficient machiajul, excesul de sebum și impuritățile. Implică atât demachiere blândă, folosind un demachiant pe bază de ulei și un demachiant pe bază de apă, cât și spălarea feței cu un produs potrivit în funcție de tipul tenului.

Tonifiere 

După dubla curățare, aplicați un toner pentru a calma și a echilibra pielea. Puteți alege un toner pe bază de acid hialuronic pentru hidratare suplimentară, mai ales dacă aveți pielea uscată.

Tratament cu aplicare locală 

La fel ca în rutina skincare dimineața, în funcție de problemele pielii, folosiți tratamente specifice, țintite. Evitați aplicarea de seruri suplimentare sau tratamente cu retinol în zonele în care ați folosit un tratament specific pentru alte probleme. Este bine să alternați tratamentele, în zile diferite, pentru a evita iritațiile.

Tratament pentru acnee 

Dacă aveți probleme cu acneea, aplicați produsele specifice pentru această problemă – cum ar fi un ser cu acid salicilic. Acest ingredient ca pas adăugat în îngrijirea tenului acneic are efect exfoliant, îmbunătățește aspectul pielii și textura.

Retinol 

Tot în rutina de seară poate fi inclus și retinolul, pentru a stimula regenerarea celulară și pentru a reduce semnele de îmbătrânire. Retinolul stimulează refacerea celulară și favorizează producția de colagen pentru a ajuta la îmbunătățirea texturii pielii. Însă, provoacă sensibilitate la razele UV ale soarelui, așa că este indicat să fie folosit seara.

Cremă de ochi 

Crema de ochi nu se aplică doar dimineața, ci și seara. Este important să fie o cremă hidratantă și hrănitoare pentru a menține elasticitatea zonei din jurul ochilor.

Cremă hidratantă 

La final, aplicați o cremă intens hidratantă, adaptată în funcție de tipul și nevoile pielii. Cremele de noapte ajută la repararea pielii pe timpul nopții și au o consistență mai groasă decât o cremă hidratantă de zi.

Cum alegi produse de îngrijire a tenului potrivite tipului tău de ten? 

Așa cum am văzut anterior, rutina de skincare trebuie stabilită în funcție de tipul tenului. De asemenea, produsele trebuie alese în funcție de nevoile pielii, pentru a avea astfel rezultatele dorite – pentru a preveni și gestiona eficient problemele dermatologice. 

Geluri de curățare

Gelurile de curățare a tenului pot avea consistență și ingrediente diferite. Pentru rutina ten gras este indicat să alegeți produse cu o consistență de tip gel sau spumă, iar pentru pielea uscată pot fi mai potrivite loțiunile sau cremele de curățare. Indiferent de tipul produsului, alegeți variante cu ingrediente sigure și non-iritante. În caz de acnee, optați pentru produse cu proprietăți non-comedogenice și cu acțiune ușoară exfoliantă, pentru a îndepărta excesul de sebum. Puteți folosi în asociere și perii speciale de curățare, care să favorizeze eliminarea murdăriei și a impurităților.

Acizi 

Serumuri 53

Atunci când sunt folosiți în concentrațiile potrivite, acizii sunt unele dintre cele mai benefice ingrediente pentru îngrijirea pielii. Pot ajuta la combaterea acneei, a ridurilor, a petelor hiperpigmentare sau a cicatricilor. Fiecare acid are anumite proprietăți specifice și poate fi asociat sau nu cu alte tipuri de acizi sau cu alte ingrediente. De exemplu, un ser iluminator cu vitamina C lipozomală, acid kojic și acid lactic oferă luminozitate, reduce semnele de îmbătrânire și are efect antioxidant. Pe când un ser cu acid salicilic purifică și exfoliază pielea, curățând pielea în profunzime.

Descopera mai multe despre beneficiile vitaminei C și acidului salicilic pe blogul nostru.

Acizii AHA și BHA acționează ca exfolianți, reducând pigmentarea neuniformă și îmbunătățind textura pielii. Exemple de acizi AHA includ acidul glicolic, acidul lactic, acidul citric, acidul mandelic etc. Cel mai cunoscut acid BHA este acidul salicilic. Este important să asociați cu grijă acizii în rutina de skincare, pentru a evita interacțiunile și efectele adverse sau iritațiile. De asemenea, trebuie să începeți doar cu concentrații mici și să creșteți treptat frecvența utilizărilor.

Retinol 

Produsele cu retinol se aplică doar seara și se folosesc în funcție de nevoile pielii și tipul tenului. Începeți cu concentrații scăzute și cu o frecvență redusă a utilizărilor. Cremele cu retinol sunt mai blânde, deoarece retinolul acționează în principal pe stratul exterior al pielii. Retinolul este utilizat în produsele de îngrijire a pielii pentru reducerea aspectului liniilor fine și al ridurilor, pentru îmbunătățirea texturii pielii și pentru creșterea producției de colagen.

Creme hidratante 

Crema hidratantă este esențială, indiferent de momentul zilei, de tipul pielii sau de nevoi. Un produs hidratant potrivit susține bariera pielii, lasă pielea moale și netedă, hidratată, reduce aspectul liniilor fine și al ridurilor. Crema hidratantă trebuie aplicată pe pielea curată.

Loțiunile hidratante conțin mai multă apă și au o textură ușoară. Cremele conțin o proporție mai mare de ingrediente pe bază de uleiuri, ce conferă o consistență mai groasă, potrivită pentru pielea uscată. Este important să alegeți o cremă hidratantă în funcție de tipul tenului și de nevoi. Pentru piele grasă alegeți un produs hidratant tip loțiune sau gel, cu textură non-grasă, ușoară. Pentru piele uscată se recomandă o cremă mai intens hidratantă, care să rețină umiditatea, pe bază de acid hialuronic, de exemplu.

Sfaturi și recomandări cu privire la orice ritual de îngrijire a tenului

Când vine vorba despre orice ritual de îngrijire a tenului, este nevoie de alegerea pașilor potriviți, a produselor potrivite și de respectarea anumitor recomandări de skincare. Iată câteva exemple:

Nu combina acizii AHA și BHA cu retinol

Nu se recomandă de obicei asocierea dintre acizii AHA/BHA și retinol. Pot fi folosite aceste ingrediente în rutina de îngrijire a pielii, dar trebuie aplicate în momente diferite și în ordinea potrivită, pentru a minimiza riscul de iritații și pentru a obține cele mai bune rezultate.

Acizii AHA și BHA, precum acidul glicolic sau salicilic, au proprietăți exfoliante, în timp ce retinolul are efecte de regenerare celulară și de stimulare a producției de colagen. Utilizarea lor separată, în diferite momente ale zilei sau în zile diferite, poate fi eficientă și mai bine tolerată de piele.

Exfoliază tenul de 2-3 ori pe săptămână

Exfolierea tenului este benefică – ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și a altor impurități care se acumulează pe față. În urma exfolierii, pielea devine mai moale, mai luminoasă și cu un aspect îmbunătățit. Este indicată exfolierea tenului de 2-3 ori pe săptămână, în funcție de tipul pielii. Pentru piele foarte uscată și sensibilă, poate fi suficientă exfolierea doar de 2 ori pe săptămână. Exfolierea excesivă sau folosind produse prea dure poate duce la iritații și înroșire.

Exfolierea poate avea un efect de uscare, așa că este important să aplicați apoi o cremă hidratantă și alte ingrediente hidratante.

Folosește o mască de față de câteva ori pe săptămână

Măștile de față vin în completarea rutinei obișnuite de skincare, ca modalități de îngrijire suplimentară a pielii. Se aleg în funcție de tipul tenului și de nevoi. Pot ajuta la creșterea nivelului de hidratare sau pot ținti anumite probleme specifice – coșuri, puncte negre, riduri, hiperpigmentare etc. Măștile de față sunt ocluzive, ceea ce înseamnă că acoperă pielea, oferind ingrediente benefice pentru a îmbunătăți aspectul pielii. O mască de față se aplică întotdeauna pe pielea curată și uscată.

Beneficiile unei măști de față depind de ingredientele pe care le conține. De exemplu, măștile care conțin acid hialuronic au avantajul de a atrage și de a reține umiditatea, în timp ce o mască pe bază de argilă poate ajuta la curățarea pielii. Există mai multe tipuri de măști în funcție de formulare – mască tip loțiune sau cremă, mască exfoliantă, mască gel sau mască șervețel.

Demachiază-te întotdeauna înainte de culcare

La fel cum nu putem omite hidratarea din rutina zilnică, nu putem trece cu vederea nici demachierea tenului. Este absolut esențial să ne demachiem înainte de culcare. Demachierea îndepărtează produsele cosmetice, impuritățile și murdăria de pe suprafața pielii. Lasă pielea curată, reducând astfel riscul de a dezvolta coșuri, roșeață, puncte negre etc. De asemenea, favorizează reînnoirea celulară prin eliminarea pielii moarte, stimulează microcirculația și lasă pielea să respire. În plus, ne protejăm ochii - rimelul, creionul și fardul de pleoape pot provoca iritații severe ale ochilor și chiar infecții dacă rămân în contact cu pielea și cu ochii.

Folosiți un demachiant blând, în funcție de tipul pielii, și urmați o rutină care să ofere o curățare completă și eficientă.

Ai grijă la zonele sensibile

Principalele zone sensibile ale feței sunt zona buzelor și zona din jurul ochilor. Acestea sunt mai delicate și mai predispuse la iritații sau reacții alergice. Folosiți produse cu ingrediente blânde și aplicați cosmeticele folosind tehnici la fel de blânde – aplicați folosind degetul inelar, pentru a pune o presiune minimă.

Surse fotoFreepik


crossmenu