Livrăm în toată Europa (durată de livrare 4-7 zile)
Transport gratuit la comenzile de minim 170 lei *
-15% la min. 180 lei cu codul SPRING15

Shop All
februarie 5, 2024

Vitamina C - Beneficii pentru ten, proprietăți și utilizare


Un ingredient din ce în ce mai folosit în rutina de îngrijire a pielii este vitamina C – mai ales pentru efectul iluminator și anti-îmbătrânire. Are mai multe beneficii pentru piele și este relativ ușor de încorporat în planul de skincare.

Ce este vitamina C? 

Vitamina C este un ingredient des folosit în cosmetică, ce poate ajuta la încetinirea îmbătrânirii premature a pielii, la prevenirea daunelor provocate de soare și la îmbunătățirea aspectului ridurilor, al petelor de pigmentare și acneei. Vitamina C are efect antioxidant, ceea ce înseamnă că luptă împotriva radicalilor liberi dăunători care vin în contact cu pielea, din surse externe sau interne. 

Vitamina C pentru ten - Proprietăți 

Vitamina C are numeroase proprietăți pentru piele și ajută la menținerea unui ten neted, uniform și luminos. În plus, este sigură pentru majoritatea tipurilor de piele. Trebuie alese doar concentrațiile și formulările ținând cont de aceste aspecte. Iată care sunt principalele proprietăți ale produselor cu vitamina C pentru faţă:

  • efect hidratant - reduce pierderea transepidermică de apă, permițând pielii să rețină mai bine umiditatea;
  • efect iluminator, poate reduce hiperpigmentarea;
  • poate reduce roșeața și ajută la uniformizarea nuanței pielii;
  • poate reduce aspectul pungilor de sub ochi;
  • favorizează producția de colagen, netezește ridurile fine și poate susține elasticitatea pielii;
  • protejează împotriva daunelor solare; 
  • favorizează vindecarea rănilor.

Vitamina C - beneficii pentru ten și de ce să o incluzi în rutina ta de îngrijire? 

Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este un nutrient solubil în apă care joacă un rol important în menținerea sănătății corpului și a pielii. La ce ajută vitamina C când vorbim despre sănătatea pielii? Pot exista mai multe motive pentru a include un produs cu vitamina C pentru ten în rutina de îngrijire. Cele mai importante funcții pentru piele sunt sinteza colagenului, care este esențial pentru țesutul conjunctiv, și reducerea efectelor nocive ale radicalilor liberi asupra tenului. Iată pe larg care sunt principalele beneficii vitamina C și indicații:

Vitamina C pentru luminozitate 

serum cu vitamina c meloni

Expunerea la radiațiile UV de la soare poate forma radicali liberi în piele, ce pot deteriora celulele pielii și pot duce la descompunerea colagenului. Acest lucru cauzează fotoîmbătrânire (sau îmbătrânirea prematură a pielii). Semnele de deteriorare includ riduri, piele lăsată, textură neuniformă a pielii, înroșirea pielii și capilare sparte. Vitamina C poate ajuta la combaterea stresului oxidativ cauzat de excesul de radicali liberi în celulele pielii.

Astfel, fiind un antioxidant eficient, ajută la protejarea pielii împotriva radicalilor liberi dăunători. Prin neutralizarea acestora, vitamina C contribuie la o piele sănătoasă și luminoasă. Ajută și la uniformizarea tonului pielii, inhibând producția excesivă de melanină.

Vitamina C și efectul antirid

Vitamina C este esențială pentru producția de colagen din organism. Colagenul ajută pielea să arate frumoasă și netedă. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de colagen încetinește, ceea ce poate duce la lăsarea pielii. Când este aplicată local, vitamina C accelerează producția de colagen și elastină, care ajută pielea să fie plină și fermă.

Vitamina C ca ingredient în cele mai bune seruri cu vitamina c nu numai că stimulează producția de colagen, care poate reduce ridurile și crește elasticitatea pielii, dar ajută și la prevenirea pierderii de colagen care rezultă din îmbătrânirea naturală. În plus, acest antioxidant joacă un rol important în combaterea semnelor de îmbătrânire prematură cauzate de factori precum fumatul, poluanții din mediu și expunerea la soare.

Vitamina C pentru hiperpigmentare

Vitamina C poate ajuta la îmbunătățirea aspectului tenului prin reducerea petelor de pigmentare. Hiperpigmentarea este o problemă cosmetică frecventă, caracterizată prin dezvoltarea de pete mai întunecate pe piele. Este de obicei cauzată de supraexpunerea la razele ultraviolete (UV) ale soarelui. Deși inofensivă, hiperpigmentarea poate duce la o nuanță neuniformă a pielii. Vitamina C ajută la inhibarea producției de tirozină, o enzimă care ajută la producerea de melanină, prevenind hiperpigmentarea. Vitamina C nu are efect asupra culorii normale a pielii - nu va afecta pigmentarea normală a pielii, ci doar zonele anormale.

Vitamina C beneficii pentru textura pielii 

Produsele cu vitamina C, indiferent de forma pe care o conțin (vitamina C pură sau derivat) pot avea multiple beneficii în îmbunătățirea texturii pielii. Stimulează producția de colagen, ceea ce crește fermitatea și elasticitatea pielii, lucruri ce contribuie la o textură mai uniformă și un aspect mai tânăr al pielii. De asemenea, vitamina C are proprietăți exfoliante blânde, ce ajută la îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii.

Vitamina C pentru diminuarea pungilor de sub ochi

Un alt beneficiu al produselor cu vitamina C este în ceea ce privește reducerea pungilor de sub ochi. Datorită efectului antioxidant, îmbunătățește luminozitatea pielii și reduce umflarea și aspectul de cearcăne și pungi sub ochi. Poți găsi o varietate de produse cu vitamina C pentru ochi, inclusiv cremă pentru ochi sau serum vitamina C. Trebuie aplicate delicat pe piele, masând ușor.

Când se folosește vitamina C pentru fata? 

Produsele cu vitamina C pentru ten se aplică de obicei de 1-2 ori pe zi, dimineața și seara – verifică mereu indicațiile de pe ambalaj sau folosește așa cum îți recomandă medicul. Produsele trebuie aplicate pe pielea curată, iar la final se aplică un produs hidratant. Dacă se aplică produsul cu vitamina C dimineața sau în timpul zilei, trebuie să ne asigurăm că folosim o cremă hidratantă cu un SPF cu spectru larg. Asta deoarece acest ingredient este asociat cu un anumit risc de fotosensibilitate, motiv pentru care de obicei se aplică seara.

În general, se recomandă să începem cu doze și concentrații mici și să aplicăm doar de câteva ori pe săptămână sau o dată la două zile pentru a beneficia de beneficiile vitaminei c, apoi să continuăm utilizarea în funcție de cât de bine este tolerat produsul.

În ce forme se găsește vitamina C (tipuri de produse cu vitamina C)? 

Vitamina C topică este disponibilă sub mai multe forme - de la fiole vitamina c pentru ten, la ser cu vitamina c si acid hialuronic sau în alte combinații, dar și în concentrații variate. Principalele tipuri de vitamina C pentru ten sunt:

  • ser cu vitamina C - vitamina C serum sau un ser cu mai multe ingrediente pe lângă vitamina C;
  • cremă de față cu vitamina C sau în combinație cu alte ingrediente precum crema de față cu vitamina c și acid hialuronic;
  • cremă pentru ochi cu vitamina C;
  • spray-uri tonice sau tonere;
  • produse exfoliante;
  • demachiante;
  • măști cosmetice cu vitamina C.

Serurile sunt mai concentrate decât cremele hidratante și se absorb mai ușor în piele, motiv pentru care de multe ori dermatologii recomandă un ser cu vitamina C. Produsele de spălare sau demachiantele au eficiență mai scăzută față de ser sau o cremă cu vitamina C, deoarece este nevoie ca produsul să rămână mai mult în contact cu pielea pentru a acționa. Serurile cu vitamina C de obicei vin ambalate în recipiente de sticlă închisă la culoare sau colorate pentru a preveni oxidarea.

Cum să folosești un ser cu vitamina C pentru piele/ten? 

Ser Vitaminac 1046000084 W1334 Opt

Nu este important doar ce produs alegem, ci și cum îl folosim. În primul rând, trebuie să testăm produsul pe o zonă mică de piele, cum ar fi pe antebraț, pentru a vedea dacă este bine tolerat. Aplicați o cantitate mică de produs și așteptați 24 de ore. Dacă nu apar efecte secundare, îl puteți aplica pe față. Întrerupeți utilizarea dacă vă confruntați cu erupție cutanată, roșeață sau urticarie.

Un ser vitamina C se poate folosi de 1-2 ori pe zi – dimineaţa și seara (dacă folosiți doar o dată pe zi, se aplică de obicei seara). Se aplică pe pielea curată și uscată (după demachiere, curățare, spălare și toner), iar la final se folosește un produs hidratant și după caz, un produs cu SPF. Dacă se folosește ziua un ser cu vitamina C pentru ten, trebuie utilizat neapărat un produs de protecție solară

Depozitați serul ferit de căldură și umezeală, pentru a preveni oxidarea. Puteți apela la un mini frigider pentru cosmetice, care asigură o temperatură optimă pentru a proteja proprietățile produselor cosmetice.

Cu ce ingrediente se poate combina vitamina C în rutina de îngrijire? 

De multe ori rutina de îngrijire conține mai multe ingrediente, cu proprietăți diferite. Este important să știm cum interacționează acestea, ce produse pot fi asociate și care nu, pentru a evita orice tip de reacții sau iritații. Inclusiv când vorbim despre cosmeticele cu vitamina C, există unele ingrediente care pot fi asociate cu acest ingredient și alte combinații care trebuie evitate.

Cu ce se combină vitamina C în rutina de skincare? De obicei, serul cu vitamina C poate fi asociat cu alte seruri pentru față cu ingrediente antirid, cum ar fi peptide, vitamina E, acid ferulic sau acid hialuronic. Multe tipuri de seruri au astfel de ingrediente în combinație, pentru eficiență mai mare.

În schimb, vitamina C nu trebuie asociată cu acizi AHA și BHA, din cauza riscului de disconfort sau efecte secundare nedorite. Dacă folosiți retinol și vitamina C, este bine să le aplicați în momente diferite ale zilei sau în zile diferite.

serumuri fata

Ce efecte adverse poate avea vitamina C? 

În general, vitamina C este un ingredient bine tolerat. Cu toate acestea, poate cauza uneori reacții adverse, mai ales în cazul celor cu piele sensibilă. Din acest motiv, este bine să testați inițial produsul pe o zonă mică de piele pentru a vedea dacă apar alergii sau reacții severe.

Uneori pot să apară o serie de reacții adverse cum ar fi:

  • sensibilitatea pielii și iritație;
  • roșeață; 
  • usturime;
  • mâncărime.

Aceste reacții pot fi uneori reduse prin stratificarea unei creme hidratante peste serul cu vitamina C atunci când îl utilizați, în plus față de hidratarea zilnică. Dacă aveți pielea sensibilă, puteți începe și cu o concentrație mai mică de vitamina C pentru a observa cum reacționează pielea. Începeți prin a aplica vitamina C o dată la 2 zile sau la câteva zile, apoi creșteți frecvența pentru a evita potențiala roșeață și iritație.

Vitamina C în sarcină 

În general se pot folosi produse cosmetice cu vitamina C în sarcină. Însă, cel mai bine este să discutați cu medicul și să îi solicitați opinia. Fiecare sarcină este diferită și pielea fiecărei persoane este diferită – iar în sarcină pot să apară unele diferențe sau sensibilități inclusiv la nivelul pielii. Vitamina C poate avea o serie de beneficii în sarcină, cum ar fi creșterea producției de colagen, îmbunătățirea luminozității pielii, reducerea hiperpigmentării. Cel mai bine este să solicitați sfatul medicului înainte de a introduce sau de a utiliza orice ingredient în rutina de îngrijire a pielii pe durata sarcinii.


Surse foto: Freepik

Referințe:

  1. https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-benefits-of-vitamin-c-for-skin
  2. https://www.health.harvard.edu/blog/why-is-topical-vitamin-c-important-for-skin-health-202111102635
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/
  4. https://www.verywellhealth.com/vitamin-c-for-skin-5084225

crossmenu