Livrăm în toată Europa (durată de livrare 4-7 zile)
Transport gratuit la comenzile de minim 170 lei *
-15% la min. 180 lei cu codul RELAX15

Shop All
iulie 4, 2024

Pori dilatați - Ce sunt, de ce apar și cum se pot trata

Porii tegumentelor sunt mici orificii prin intermediul cărora se realizează procesele de transpirație, așadar cele de eliminare a lichidelor, dar și procesele de eliminare a gazelor. Porii permit de asemenea firelor de păr să crească, dar și sebumului secretat de către glandele sebacee să fie eliminat la suprafața pielii. 

Porii sunt în general vizibili, însă nu într-un mod deranjant, iar dacă observi o dilatare a acestora, acest lucru poate avea la bază o activitate exacerbată a glandelor, situație comună mai ales în cazul persoanelor cu tenul gras sau cu tendințe acneice. 

Ce sunt porii dilatați

În mod normal porii de pe față sau corp sunt vizibili, însă nu într-un mod deranjant. Porii dilatați însă creează un aspect ușor inestetic, tocmai pentru că pielea nu mai arată natural, ci este vizibil afectată. Porii deschiși creează impresia unui ten gras, deoarece este favorizată eliminarea sebumului li a transpirației, iar de multe ori acest lucru favorizează apariția inflamațiilor, astfel că și aceste probleme sunt vizibile cu o mai mare ușurință. 

Cauzele dilatării porilor 

Closeup portrait of beautiful woman looking at her face, trying find acne, posing with naked shoulders and towel over head, doing morning beauty procedures.

Există mai multe cauze care pot favoriza apariția porilor dilatați, unele având la bază un anumite stil de viață sau de îngrijire, în vreme ce altele pur și simplu au la bază ereditatea.

Moștenirea genetică 

Moștenirea genetică implică factorii ereditari care pot favoriza apariția unei afecțiuni. Pe scurt, dacă măcar unul dintre părinți a avut probleme la nivelul tenului, atunci probabilitatea „moștenirii” problemei este destul de însemnată. Totuși, chiar și în cazul în care această predispoziție genetică își produce efectele, este important să știi că acestea pot fi ținute sub control cu ajutorul produselor speciale pentru îngrijirea tenului și cu ajutorul unui dermatolog. 

Vârsta

Pe măsură ce înaintăm în vârstă caracteristicile tenului se schimbă, iar acesta își pierde elasticitatea. Acest lucru se întâmplă deoarece resursele de colagen se consumă, pielea devine mai uscată, iar ca urmare încep să apară și ridurile. 

Acneea

Acneea este o afecțiune care poate apărea ca urmare a blocării porilor și a inflamării acestora, excesul de sebum fiind una dintre cauze. Atunci când acneea nu este tratată folosind un tratament special pentru acnee, sau atunci când pielea este agresată constant, porii se pot dilata excesiv, fiind vizibili și inestetici. 

Expunerea la soare

Expunerea la soare nu doar favorizează deschiderea porilor, ci poate avea și un efect vizibil asupra stării acesteia. Ca urmare a expunerii necontrolate la soare pot apărea pete la nivelul tenului, pielea se poate deshidrata și pot apărea ridurile și aspectul îmbătrânit al tenului. Pentru a evita apariția porilor dilatați pe față este absolut necesară utilizarea unui produs de protecție solară, cu SPF ridicat. 

Schimbările hormonale 

Apariția unor pori deschiși sau pori dilatați poate avea la bază și anumite schimbări hormonale, iar acesta este un motiv în plus pentru care tratamentul dermatologic nu ar trebui să lipsească. Un medic dermatolog poate observa care sunt schimbările produse de genetică, de expunerea la soare sau produse chimice folosite, dar și eventuale modificări hormonale care ar trebui evaluate medical. 

Îngrijirea necorespunzătoare a tenului 

Tenul este zona cea mai expusă a corpului, astfel că este necesară protejarea acesteia. O îngrijire necorespunzătoare poate conduce la un aspect îmbătrânit al tenului și la probleme dermatologice care se tratează cu dificultate. Este important astfel să înțelegi că îngrijirea tenului presupune o rutină corectă de skincare, cu produse adecvate tenului tău, cu o demachiere zilnică corectă și neapărat folosirea unui produs de protecție solară, indiferent de anotimp.

Când e recomandat să vizitezi un medic dacă ai pori dilatați 

Porii dilatați pot să nu pună probleme dacă tenul este curățat și îngrijit în mod corect, problema fiind mai mult de ordin estetic. Totuși, dacă observi modificări la nivelul pielii, cum ar fi inflamațiile, mâncărimile sau infectarea tenului, este recomandat să mergi la medicul dermatolog. 

Ce poți face pentru închiderea porilor 

Dacă suferi de pori încărcați sau deschiși ar trebui să știi că nu este imposibil să reduci această problemă. Este nevoie însă să ai în vedere respectarea unor pași esențiali de îngrijire și de asemenea este nevoie de înțelegerea nevoilor tenului sub aspectul folosirii unor produse potrivite de îngrijire. 

Curățarea tenului dimineața și seara

Demachierea tenului dimineața și seara reprezintă unul dintre cei mai importanți pași pe care ar trebui să îi respecți dacă ai porii dilatați, deoarece este nevoie de curățarea pielii pentru a-i permite acesteia să elimine sebumul și transpirația. Este nevoie așadar de folosirea unui produs pentru demachiere cu ajutorul căruia să fie eliminate impuritățile și praful, deoarece acestea pot intra în pori și pot conduce la inflamarea acestora și infectarea zonelor. 

Ser Acidsalicilic 1046000014 W1334 Opt

Cosmetice pentru pori dilatați 

Dacă tenul tău are probleme cu acneea sau porii dilatați atunci ar trebui să te documentezi cu privire la produsele pe care le poți folosi pentru a ține sub control această situație. Poți folosi, spre exemplu un ser pentru pori dilatati, care are în compoziție acid salicilic, un compus care ajută la diminuarea porilor și la îmbunătățirea aspectului pielii. Pe lângă un astfel de ser mai pot fi folosite și alte produse, precum o mască pentru pori dilatați sau o cremă pentru pori dilatați, în general produse pe bază pe acid salicilic pentru că acesta este una dintre cele mai bune alegeri pentru tenul cu pori dilatați sau acnee, datorită proprietăților sale extraordinare de exfoliere, curățare și protecție antiinflamatorie. 

Exfolierea tenului 

Pe suprafața pielii se află celulele moarte pe care este nevoie să le îndepărtăm, astfel încât să nu se producă blocarea porilor. Pentru a îndepărta celulele moarte este nevoie de folosirea unui produs care să ajute la o exfoliere blândă, fără a afecta structura pielii.  

Hidratarea tenului 

Pielea trebuie să fie în permanență hidratată, iar consumul de apă este foarte important, însă nu suficient. În cazul tenului, este nevoie și de o intervenție din exterior, astfel că trebuie să folosești cu atenție creme hidratante sau seruri care să capteze moleculele de apă și să le dispună în structura pielii, cât mai în profunzime. Din acest punct de vedere folosirea produselor pe bază de acid hialuronic este absolut necesară încă din adolescență, pentru a prezerva elasticitatea și hidratarea pielii. 

Aplicarea protecției solare 

Protecția solară este necesară în orice sezon, pentru a asigura protejarea pielii de acțiunea razelor ultraviolete. Acestea au o influență deosebit de mare asupra uscării pielii și în apariția petelor pigmentare, dar și în apariția ridurilor. Folosește o cremă cu un factor ridicat de protecție în timpul verii și cu factor moderat de protecție în timpul iernii și nu uita să reaplici protecția oricând este necesar. 

Cum putem preveni dilatarea porilor 

Dilatarea porilor poate fi prevenită dacă ai în vedere toate aspectele discutate anterior: curățarea tenului atât dimineața cât și seara, folosirea unor produse de exfoliere, o hidratare temeinică, expunerea redusă la soare și folosirea unor produse de protecție solară și, foarte important, consultul dermatologic pentru identificarea corectă a problemelor tenului și a pielii, în vederea găsirii celor mai bune soluții. 

Image of attractive female washes face with foam, massages cheeks, looks surprisingly at herself, wears wrapped towel on head, removes dirt, feels freshness after taking shower, models indoor

Întrebări frecvente privind porii dilatați 

Porii dilatați sunt o problemă care afectează destul de mult aspectul tenului, iar uneori poate fi greu să înțelegi schimbările prin care trece acesta. Răspundem în cele ce urmează la cele mai comune întrebări legate de porii deschiși, pentru a putea înțelege mai bine nevoile pe care le ridică tenul și ce tratament pentru pori dilatati poți aplica. 

Cum pot scăpa de pori dilatați? 

Un ten cu pori dilatați necesită o îngrijire mai amănunțită, tocmai pentru că vorbim despre ușoare dezechilibre care pot proveni din diferite cauze. Este important să afli care sunt aceste probleme de la care pleacă dilatarea porilor (cauze genetice, stil de viață, îngrijire ineficientă a pielii), iar în acest sens poți merge la un consult sau poți discuta cu un specialist care să îți recomande o rutină eficientă de skincare. 

Se pot vindeca de la sine porii dilatați? 

Dilatarea porilor nu este un proces care apare peste noapte, ci este rezultatul unei succesiuni de eveniment aproape imperceptibile, astfel că retragerea acestora nu este posibilă de la sine. Porii dilatați pot fi însă ținuți sub control și se poate controla parțial dilatarea acestora prin folosirea unor produse adaptate nevoilor tenului. 

În cât timp dispar porii dilatați? 

Porii dilatați nu dispar în totalitate, însă remedierea aspectului se poate vedea după aproximativ 1-2 săptămâni de la începerea unei rutine corecte de skincare corecte. 

Există remedii naturale pentru tratarea porilor dilatați? 

Există remedii pe care le poți folosi pentru a trata porii dilatați, iar cele mai cunoscute tratamente naturiste pori dilatați sunt cele pe bază de bicarbonat de sodiu, ceai verde sau aloe vera, fiecare dintre acestea având un rol important în hidratare, curățare și exfoliere. 

Ce pot să fac pentru închiderea porilor acasă?

Pentru a ajuta tenul să își păstreze caracteristicile de elasticitate și pe cele estetice, inclusiv în zona de închidere a porilor, poți aplica tratamente naturiste, însă fără a abuza, sau poți începe să pui la punct o rutină de skincare din care nu ar trebui să lipsească un ser cu acid salicilic, un toner și creme hidratante, pentru zi sau noapte. 


crossmenu