Livrăm în toată Europa (durată de livrare 4-7 zile)
Transport gratuit la comenzile de minim 170 lei *
-15% la min. 180 lei cu codul SPRING15

Shop All
martie 17, 2024

Exfolierea pielii - Ce înseamnă, tipuri de exfoliere și beneficii 

Exfolierea reprezintă un procedeu cu adevărat transformator al aspectului pielii. Există multiple tipuri de exfoliere și tehnici prin care celulele moarte de la suprafața pielii pot fi îndepărtate. Citește în continuare și descoperă care sunt beneficiile exfolierii și cum poți beneficia și tu de această procedură pentru a avea o piele care să radieze frumusețe și sănătate. 

Exfolierea sau descuamarea pielii - Ce înseamnă?

Pielea se regenerează constant. Astfel, la un interval de aproximativ 30 de zile, poți spune că ai o piele nouă, ca urmare a rapidității procesului de regenerare celulară, proces la care se face referire de foarte multe ori și ca 'descuamarea pielii'. Celulele îmbătrânite mor, iar locul acestora este preluat de celule tinere. Acest proces este unul fiziologic, dar pot exista situații când la suprafața pielii se află celule moarte ca urmare a agresiunii factorilor externi, precum razele UV. 

Dacă procesul de moarte celulară este fiziologic, celulele moarte sau straturile de piele moartă sunt îndepărtate în mod natural. Însă, dacă prezența celulelor moarte este cauzată de diferiți factori de agresiune, atunci eliminarea acestora este îngreunată. Aici, intervin procedurile de exfoliere. Prin intermediul exfolierii stratul de celule moarte aflat la suprafața pielii este eliminat. 

De ce este importantă exfolierea feței? Principalele beneficii

Exfolierea feței sau descuamarea pielii feței prezintă multiple beneficii, dacă este efectuată corect. Printre principalele efecte pe care le are exfolierea se află:

  • redarea unui aspect uniform pielii;
  • estomparea ridurilor fine - elimină celule care pun în evidență ridurile;
  • reducerea dimensiunilor porilor;
  • creșterea capacității pielii de a absorbi produsele hidratante;
  • ameliorarea semnelor post acneice.

În urma exfolierii nu doar celulele epidermale sunt îndepărtate, ci și impuritățile. Astfel, prin acest proces este prevenită creșterea în dimensiuni a porilor și apariția acneei. 

Exfolierea pielii - Tipuri de exfoliere

Sunt cunoscute trei tipuri de exfoliere, iar alegerea celui potrivit se face împreună cu medicul dermatolog. Fiecare tip de exfoliere prezintă avantajele și specificațiile sale. 

Exfolierea mecanică

Cel mai cunoscut tip de exfoliere este cel mecanic, așa-zisul scrub pentru ten sau corp. Acesta presupune utilizarea unor preparate abrazive, care sunt aplicate la nivelul pielii. Pentru ca procedura să aibă efectele dorite, produsele de exfoliere cu particule abrazive se aplică direct pe piele, realizând un masaj blând, cu rolul de a îndepărta celulele moarte. 

Exfolierea mecanică presupune îndepărtarea celulelor epidermale de la suprafața pielii. Printre posibilele produse naturale care se pot utiliza pentru acest tip de exfoliere se află:

  • cafea măcinată;
  • fulgi de ovăz;
  • tărâțe de grâu;
  • mălai. 

Exfolierea chimică

Exfolierea chimică este una dintre cele mai eficiente metode de a îndepărta celulele moarte de la suprafața pielii. Această procedură implică utilizarea unor acizi, care în contact cu pielea realizează o exfoliere blândă. Există două tipuri principale de acizi:

  • AHA - acizi alfa-hidroxilici;
  • BHA - acizi beta-hidroxilici.

Unul dintre cei mai populari acizi AHA este acidul glicolic. Acesta este util pentru îndepărtarea stratului superficial al pielii. Spre deosebire de acizii AHA, cei BHA pătrund și în straturile mai profunde ale pielii, ceea ce le permite să ajungă la nivelul porilor, eliminând excesul de sebum și alte impurități. Acidul salicilic este unul dintre cei mai utilizați acizi BHA. Poate fi utilizat sub forma mai multor preparate, dar cea mai simplă formă este cea de ser.  

Ser Acidsalicilic 1046000014 W1334 Opt

Acidul salicilic are proprietăți antiinflamatorii, reduce roșeața și contribuie la vindecarea mai rapidă a leziunilor acneice. În plus, acest acid are efect și asupra estompării petelor pigmentare. Nu usucă pielea și poate fi utilizat chiar și de către persoanele sensibile. Introducerea în rutina zilnică a acidului salicilic oferă beneficii remarcabile asupra tenului, conferind aspectul unui ten sănătos și luminos.

Retinoizi

Retinoizii sunt derivați ai vitaminei A. Aceștia asigură o ușoară exfoliere a pielii. Însă, acțiunea principală pe care o au acești compuși este cea de regenerare celulară. Astfel, stimulează producerea colagenului, aspect care estompează ridurile profunde și le elimină pe cele superficiale.

Exfoliere profesională

Exfolierea profesională cuprinde procedurile de microabraziune sau dermaplaning. Microabraziunea este un procedeu care constă în eliminarea celulelor moarte de la suprafața pielii cu un diamant fin. Ulterior, reziduurile sunt îndepărtate prin aspirație.

Spre deosebire de microabraziune, dermaplaning este o procedură ce utilizează o lama faciala specială asemănătoare lamelor de bisturiu. Aceasta se manevrează cu atenție. În timpul procedurii, este îndepărtat stratul cel mai superficial al pielii. 

Woman Visiting Cosmetologist And Making Rejuvenation Procedures

Când nu este recomandată exfolierea tenului?

Exfolierea pielii, deși are numeroase beneficii, nu este întotdeauna recomandată. Printre situațiile în care este mai bine a amâna procedurile de exfoliere se află:

  • iritațiile / leziunile pielii;
  • acneea;
  • administrarea anumitor tratamente dermatologice (pentru acnee);
  • arsură solară recentă;
  • afecțiuni dermatologice acutizate (psoriazis);
  • înainte și după expunerea la soare.

De asemenea, este indicat a opri exfolierea pielii dacă în timpul procedurii experimentezi următoarele:

  • senzație de usturime, arsură;
  • eritem cutanat (înroșirea pielii). 

Cum exfoliezi pielea corect în funcție de tipul de ten?

Fiecare ten prezintă particularitățile sale. Așadar, este indicat a adapta rutina de îngrijire și exfolierea în funcție de nevoile pielii tale. 

Exfolierea tenului normal

O persoană care are tenul normal poate alege orice tip de exfoliant ten își dorește. Atât exfolierea chimică, cât și cea mecanică sunt potrivite. Însă, indiferent de metoda aleasă este indicat ca exfolierea tenului să se realizeze la un interval 2-3 zile. 

Exfoliere ten uscat

Principala trăsătură a tenului uscat este reprezentată de o secreție de sebum mai scăzută decât cea fiziologic normală. Pentru acest tip de ten este recomandat a alege o opțiune de exfoliere chimică. O alegere bună este acidul glicolic.

Exfoliere ten gras

Tenul gras se caracterizează printr-o secreție crescută de sebum. La nivelul pielii se află sebum, dar și alte impurități, care pot bloca porii și determina apariția acneei. De aceea, este indicat a utiliza un exfoliant ten gras, de tip acid BHA, precum este acidul salicilic. Acesta pătrunde în profunzime și are rol în reglarea secreției de sebum. Exfolierea mecanică nu este recomandată în cazul unui ten gras, deoarece conduce la stimularea excesivă a secreției de sebum. 

Exfoliere ten mixt

Pentru sănătatea tenului mixt este recomandat a utiliza atât exfolierea chimică, cât și cea mecanică. Însă, pentru a nu produce iritații la nivelul pielii, cu atât mai mult dacă discutăm despre procesul de exfoliere ten acneic, este indicat a alterna tipurile de exfoliere și a nu realiza în aceeași zi ambele tipuri de exfoliere. 

Exfoliere ten sensibil

De cele mai multe ori, medicii dermatologi recomandă o exfoliere chimică pentru cei care au tenul sensibil. Optează pentru un produs de exfoliere chimic, a cărui acțiune să fie blândă. 

Când și cum se aplică produsele exfoliante?

Există foarte multe produse pentru exfolierea tenului, iar aplicarea corectă a produselor de exfoliere este esențială pentru obținerea efectelor dorite și a evita eventualele iritații. Modul în care îți planifici procedurile depinde de tipul de exfoliere ales și de ten. Spre exemplu, exfolierea chimică o poți realiza de până la 3-4 ori pe săptămână, în timp ce exfolierea mecanică este indicată de doar 1-2 pe săptămână. 

Este esențial a acorda pielii o perioadă de timp pentru a se reface după realizarea exfolierii. Această perioadă de timp este indicat a fi mai lungă la persoanele cu tenul sensibil, pentru a preveni iritațiile. 

Dacă optezi pentru exfoliere față acasă, este indicat ca exfolierea să se realizeze seara, înainte de culcare. Utilizarea exfolierii chimice, cu acizi BHA (acidul salicilic) se poate realiza și dimineața. În perioada în care folosești produse cu rol de exfoliere, dar nu numai, este indicat a folosi produse SPF, pentru a te proteja de radiațiile UV. 

Cum se face exfolierea mecanică pentru ten și corp

În cazul exfolierii mecanice, alege produse care să conțină cât mai multe ingrediente de origine naturală, fără substanțe care au potențial iritativ. Înainte de aplicarea produselor de exfoliere, curăță pielea. Astfel, vei îndepărta machiajul, impuritățile și sebumul de la nivelul pielii, iar efectele exfolierii sunt maximale. 

Umezește pielea cu apă călduță. În acest mod, aplicarea produsului de exfoliere este mai facilă. Aplică produsul cu mișcări circulare cu degetele, ușor și fără a aplica presiune. Evită aplicarea la nivelul zonei ochiilor, deoarece pielea este foarte subțire. 

După finalizarea procesului, clătește cu apă și tamponează fața cu un prosop. Ulterior, poți continua rutina zilnică obișnuită.

Cum se face exfolierea chimică pentru față și corp

O variantă de realizare a exfolierii chimice este reprezentată de utilizarea serurilor cu acizi AHA sau BHA. Aplică câteva picături de ser pe pielea curățată și uniformizează cantitatea aplicată pe toată suprafața tenului. Menține produsul pe piele conform indicațiilor producătorului.

Nu combina două tipuri de acizi, decât dacă se află într-un singur produs. Dacă îți dorești să folosești acizi AHA și BHA alternează folosirea acestora. 

Meloni 6266 Opt

Exfolierea corpului

La fel ca pielea feței, și pielea de pe corp necesită exfoliere periodică în funcție de tipul și de nevoile fiecărui tip de piele.

Cea mai eficientă soluție pentru exfolierea corpului este utilizarea unei mănuși exfoliante.

Acestea înlătură pielea moartă și facilitează generarea celulelor noi de piele. În plus, mănușa exfoliantă activează circulația sângelui, oxigenarea celulelor la nivelul pielii și stimulează producția de colagen și elastină.

Îmbunătățește textura pielii și o catifelează, pielea dobândind o strălucire sănătoasă. Poate ajuta la diminuarea problemelor precum foliculita sau acneea corporală.

Posibile reacții adverse ale exfolierii

Exfolierea este o procedură extrem de benefică pentru piele. Pentru efecte maxime este necesar ca procedura de exfoliere să se realizeze corect, indiferent de metoda aleasă. Printre posibilele reacții adverse care pot apărea se află:

  • iritațiile;
  • eritemul (înroșirea feței);
  • uscarea pielii;
  • prurit (mâncărime);
  • reacțiile alergice;
  • leziuni cutanate;
  • arsuri solare (ca urmare a fotosensibilității). 

Poți preveni apariția reacțiilor adverse prin ajustarea frecvenței exfolierii, în funcție de tipul de ten și particularitățile acestuia. Însă, dacă apar reacții adverse severe, este indicat a consulta medicul dermatolog pentru a primi sfaturile de care ai nevoie, adaptate nevoilor tale. 

Exfolierea nu este doar o simplă etapă a rutinei de îngrijire a pielii. Aceasta reprezintă o modalitate optimă de a îndepărta celulele moarte și de a conferi pielii un aspect uniform și fin. Alege metoda potrivită de exfoliere pentru tine, creează din aceasta un moment de răsfăț și simte-te bine în pielea ta, cu un ten mai curat și mai sănătos. 

Sursa foto: Freepik

Bibliografie:

  • www.dermafix.co.za, https://www.dermafix.co.za/exfoliation-benefits/, accesat la data 04.02.2023;
  • www.esmiskin.com, https://www.esmiskin.com/blogs/esmi-skin-central/different-types-of-exfoliation, accesat la data 04.02.2023;
  • learn.artofskincare.com, https://learn.artofskincare.com/types-of-exfoliation/, accesat la data 04.02.2023;
  • www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/how-to-exfoliate, accesat la data 04.02.2023;
  • www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/chemical-exfoliation, accesat la data 04.02.2023.

crossmenu