Acidul salicilic este un beta hidroxi acid cu nenumărate utilizări cosmetice și farmaceutice. Acesta și-a creat deja un renume important întrucât are proprietatea de a reduce acneea prin exfolierea pielii și curățarea în profunzime a porilor. Acidul salicilic se regăsește în componența multor produse pe care le poți achiziționa fără o prescripție medicală, însă aceasta este uneori necesară, îndeosebi atunci când un medic îți recomandă folosirea unui produs cu o concentrație mai mare de acid salicilic. Această substanță este foarte eficientă în cazul acneei ușoare, referindu-ne cu precădere la punctele negre și coșurile superficiale. De asemenea, ajută semnificativ în prevenirea apariției unor noi erupții.
Inițial, este important să înțelegem modul în care apar coșurile și motivele din pricina cărora ne confruntăm uneori cu această problemă inestetică. Porii sau foliculii de păr pot fi obturați de celule moarte ale pielii sau de uleiul secretat în excel de glandele de la nivelul epidermei. Astfel, aceste acumulări generează apariția punctelori nerge (pori obturați deschiși), punctelor albe (pori obturați închiși) și coșurilor (pustule).
Acidul salicilic pătrunde în primul strat al pielii și dizolvă celulele moarte ce blochează porii, curățând în profunzime tenul de impurități și de excesul de ulei. De obicei, poate dura câteva săptămâni până când vei scăpa definitiv de acnee, însă efectele acidului salicilic pot fi observate chiar de la prima utilizare.
Este recomandat ca, înainte de a aplica acidul salicilic pe toată fața, să testezi substanța pe o porțiune mică pentru a te asigura că pielea ta reacționează bine la acțiunea sa. Repetă această etapă 2 sau 3 zile consecutiv, apoi folosește acidul salicilic pe întreg tenul și bucură-te de efectele sale. De asemenea, dacă suferi de afecțiuni dermatologice diagnosticate de un medic sau dacă ai un tratament specific pe care îl aplici deja pe piele, ar fi indicat să te consulți cu un specialist înainte de a introduce acidul salicilic în rutina ta zilnică.
Acidul salicilic de concentrație 2% se poate folosi constant, aplicând câteva picături pe tenul curat de la 1 la 2 ori pe zi.
Produsele care conțin acid salicilic sunt recomandate deseori pentru afecțiuni precum:
Produsele pentru ten cu acid salicilic sunt considerate ca fiind sigure în general, mai ales dacă au o concentrație standard din substanța de bază (maxim 2%). Totuși, având în vedere faptul că principalul mod în care acționează acidul salicilic este prin exfoleirea pielii, poate genera, în incipitul utilizării, diferite efecte adverse ușoare, precum: iritații superficiale ale pielii, uscăciune la nivelul tenului, mâncărimi, sensibilitate sau furnicături.
Reacțiile adverse la acidul salicilic sunt foarte rare și pot fi evitate dacă urmezi o serie de sfaturi elementare: testează noul produs pe o porțiune mică de piele timp de 2 sau 3 zile, nu aplica acidul salicilic pe porțiuni mari de piele, nu îl folosi mai mult de 6 săptămâni consecutiv și folosește întotdeauna protecție solară pentru ca acidul e fotosensibilizant.
Deși nu există un remediu care să ne poată garanta că nu ne vom mai confrunta niciodată cu acneea, acidul salicilic s-a dovedit foarte eficient pentru multe persoane. Cât timp respecți instrucțiunile de utilizare, îți hidratezi corespunzător tenul și folosești constant o cremă cu factor SPF, categoric vei observa îmbunătățiri semnificative în urma folosirii acidului salicilic și te vei bucura de un ten curat, fără imperfecțiuni inestetice.