Livrăm în toată Europa (durată de livrare 4-7 zile)
Transport gratuit la comenzile de minim 170 lei *
-15% la min. 180 lei cu codul RELAX15

Shop All
iulie 4, 2024

Puncte albe de grăsime pe față (milia)- Ce sunt, de ce apar și cum le putem trata 

Un ten fără imperfecțiuni este dorința oricum, deopotrivă femei și bărbați. Una dintre problemele care afectează tenul, creând un aspect inestetic al acestuia, este reprezentat de către apariția punctelor albe de grăsime pe față. Aceste puncte de grăsime sau milia, așa cum mai este cunoscută această afecțiune, pot apărea oriunde pe față, inclusiv în zona pleoapelor, a nasului sau a frunții. Află tot ce trebuie să știi despre apariția de puncte de grăsime sub piele, începând de la cauze și terminând cu metode eficiente de tratament.

Ce reprezintă milia (punctele albe de grăsime de pe ten) 

Milia reprezintă situația în care pe suprafața pielii, predominant pe corp, apar mici puncte de grăsime, individual sau grupat. Dacă ai puncte albe pe față acest lucru nu înseamnă automat că ai acnee, deoarece cele două situații au particularități distincte, deși adesea cele mai multe persoane le confundă.

Milia este caracterizată de apariția unor depozite de grăsime sub piele, care în multe dintre cazuri pot să nu creeze disconfort. Există totuși situații în care aceste puncte albe pe fata crează durere sau mâncărime, iar în acest caz, primul pas este să mergi la dermatolog. Acesta poate face o evaluare a tenului și te poate ajuta să optezi pentru produsele cosmetice potrivite, adaptate nevoilor tenului tău 

Puncte albe de grăsime pe față - Cauze 

Nu există cauze demonstrate exact care să conducă la apariția punctelor albe de grăsime, însă există anumite situații care pot favoriza acest aspect. Punctele albe pot apărea ca urmare a unui exces de keratină care rămâne prins sub piele. Cheratina este o proteină care se găsește în mod normal în păr, unghii sau piele, însă în unele cazuri aceasta poate rămâne „blocată” la nivelul pielii cauzând astfel punctele albe. 

Îngrijirea pielii este foarte importantă în cazul apariției punctelor albe, deoarece chiar dacă acestea nu pun probleme, ele pot cauza în timp disconfort vizual și chiar pot pune probleme la nivel de inflamare a pielii. Folosirea unor produse cosmetice sau dermatocosmetice poate ajuta la eliminarea punctelor de grăsime sau la diminuarea riscurilor asociate. 

O altă cauză ce poate conduce la apariția punctelor de grăsime este lipsa curățării eficiente a tenului. Acumularea sebumului sub piele poate avea cauze hormonale, caz în care este produs în exces, însă în același timp milia poate apărea și ca urmare a folosirii unor produse de îngrijire neadecvate, prea grase pentru un anumit tip de ten. 

Este important ca pielea să fie foarte bine hidratată pentru a putea permite eliminarea celulelor moarte. O piele foarte uscată nu va permite acest lucru, în consecință folosirea unor produse de îngrijire eficiente at trebuie să fie o prioritate. 

Alte cauze care pot sta la baza apariției de puncte de grăsime la nivelul pielii sunt:

  • utilizarea unor creme care au la bază un aport de steroizi;
  • reacții alergice;
  • proceduri cosmetice agresive;
  • folosirea în exces a uleiurilor;
  • transpirație în exces și lipsa curățării pielii. 
Close-up brunette woman with cream jar

Factorii de risc ai punctelor de grăsime de pe față  

Unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru apariția punctelor albe pe față este expunerea la soare fără a utiliza o protecție. Este nevoie de folosirea unei creme sau a unui produs care să protejeze tenul și pielea, evitând astfel problemele cauzate de razele ultraviolete. 

Tipuri de puncte de grăsime pe față 

În funcție de momentul apariției lor, dar și de cauza apariției acestora, pot fi definite punctele de grăsime de pe față primare și puncte de grăsime secundare. 

  • Puncte de grăsime primare

Punctele de grăsime primare sunt cele care apar ca urmare a blocării sebumului și al keratinei, la nivelul pielii. Aceste puncte de grasime pe corp sau față pot apărea chiar și la nou-născuți, însă de obicei aceasta trece fără a fi nevoie de tratamente complexe. În cazul adulților, punctele de grăsime primare apar cu precădere la nivelul feței, de obicei localizate în zona ochilor sau a frunții. 

  • Puncte de grăsime secundare

Punctele de grăsime secundare pot apărea ca urmare a leziunilor, a arsurilor sau a keratinei blocate în canale și pori și presupun o durată mai mare până la dispariția erupției. 

Pe lângă această caracterizare a punctelor albe după perioada de apariție, se mai disting de asemenea și alte tipuri de puncte albe:

  • erupții cauzate de produse de îngrijire nepotrivite, pe bază de ulei, lanolină sau petroleum;
  • erupții multiple- caracterizate prin disconfort de tipul mâncărimilor și rănilor;
  • erupții cutanate traumatice- survenite ca urmare a lezării pielii. 

Ce se întâmplă dacă spargi un punct de grăsime 

Un punct de grăsime nu ar trebui să fie spart pentru că acesta poate cauza ulterior răni care se pot inflama. Atunci când spargi un punct de grăsime pielea este perforată, iar aceste zone se transformă în adevărate porți de intrare pentru microbi și bacterii. Din acest motiv este important să nu traumatizezi zona, încercând pe cât posibil să o protejezi sau să o exfoliezi blând. 

Când e cazul să vizitezi medicul dermatolog dacă ai puncte albe de grăsime pe față 

În mod normal acumularea de puncte de grăsime sub piele nu pune probleme extraordinare, ci necesită doar o îngrijire atentă a tegumentelor. În cazul în care observi însă că ai pete albe pe față sau puncte albe la nivelul ochilor sau nasului, iar acestea îți pun probleme din punct de vedere estetic sau medical, atunci poate fi necesar să mergi la medicul dermatolog în vederea unui consult. 

De asemenea, de cele mai multe ori punctele de grăsime trec de la sine, după o oarecare perioadă de timp, însă dacă observi că acestea nu trec, în ciuda îngrijirii corecte, ci din contră, situația se agravează, atunci este nevoie să mergi la medicul dermatolog pentru o evaluare a pielii. 

Remedii pentru punctele albe de grăsime 

Cel mai adesea punctele albe de grăsime trec de la sine, însă există și situații în care este nevoie de puțin ajutor. Acest ajutor poate însemna aportul unor produse cosmetice, al tratamentelor speciale pentru puncte albe sau al medicului dermatolog. 

Produse cosmetice recomandate 

Pentru a reduce posibilitatea de apariția a punctelor albe este nevoie de o îngrijire eficientă a tenului pentru a-i permite acestuia să elimine celulele moarte și pentru a permite hidratarea. Astfel, produsele cosmetice pe care le poți folosi pot fi fie exfolianți cu acțiune blândă, fie creme hidratante și reparatoare. 

Cremă pentru puncte de grăsime 

Cremele pentru puncte de grăsime ar trebui să aibă în compoziție câteva ingrediente speciale, care să ajute la hidratarea și hrănirea pielii. Aceste ingrediente sunt:

  • retinolul- pentru stimularea regenerării celulare și pentru proprietățile anti-îmbătrânire;
  • niacinamide- pentru reducerea producției de sebum și pentru reducerea dilatării porilor;
  • acid salicilic- pentru că elimină eficient celulele moarte de pe suprafața pielii;
  • acid hialuronic- pentru hidratare și proprietăți anti-îmbătrânire. 

Exfolianți 

Acid Salicilic 56

Exfolierea pielii este o metodă foarte bună de a păstra tenul curat și lipsit de puncte albe sau negre. Pentru o exfoliere blândă și ca tratament puncte de grasime poți folosi un ser cu acid salicilic, care exfoliază eficient pielea, eliminând celulele moarte de pe suprafața acesteia. O dată ce ai eliminat celulele moarte este diminuat considerabil riscul apariției punctelor albe, tocmai pentru că lipsa exfolierii favorizează depunerile sistematice și încărcarea porilor. 

Acidul salicilic este un ingredient foarte des folosit în produsele cosmetice, deoarece acesta are o multitudine de proprietăți care ajută la păstrarea unui ten curat, lipsit de imperfecțiuni. 

Ce alte metode de tratament există pentru aceste puncte de grăsime 

Pe lângă ideea de tratamente cosmetice noninvazive, mai există și soluții care presupun tratarea punctelor albe folosind metode de tratament speciale prin intervenții în cabinete dermato-estetice. Acestea sunt recomandate în situația în care punctele albe sun persistente și greu de îndepărtat sau în cazul în care sunt recurente. 

Cele mai cunoscute astfel de tratamente sunt:

  • crioterapie-  terapia prin înghețare;
  • diatermie- terapie prin căldură;
  • vaporizare laser CO2;
  • terapie laser. 

În cazul în care nu se obțin rezultate prin aplicarea tratamentelor pe bază de creme și exfolianți, dar nici prin intermediul tratamentelor estetice, se poate merge mai departe la îndepărtarea punctelor albe cu ajutorul chirurgiei. 

Cum previi apariția punctelor albe de grăsime (milia) 

Cea mai bună metodă de prevenție împotriva punctelor albe este grija față de ten și pielea corpului. Este recomandat să ai o rutină personalizată de îngrijire, care să conțină produse pe bază de vitamina A și B și care să aibă în componență și exfolianți și creme de hidratare.

De asemenea, prevenția se referă și la expunerea la soare, care ar trebui să fie limitată pentru a evita uscarea excesivă a pielii sau arderea acesteia, în acest sens recomandarea fiind aceea de a folosi o cremă de protecție solară și de a respecta intervalele corecte de expunere la soare. 

În final, curăță pielea corect, nu stoarce zonele problematice, nu cauza leziuni și răni, pentru a nu permite bacteriilor și microbilor să cauzeze infecții la nivelul pielii, care ar putea păstra astfel keratina și sebumul sub straturile de piele. 

Întrebări frecvente privind punctele albe de grăsime (milia) 

Îngrijirea feței sub aspectul prevenției sau tratării punctelor albe necesită o atenție sporită la produsele și tratamentele folosite. De cele mai multe ori, acest subiect ridică o multitudine de întrebări, iar la o parte dintre acestea încercăm să răspundem în cele ce urmează. 

Cât de des trebuie să îmi curăț tenul dacă am puncte albe de grăsime? 

Curățarea corectă a tenului presupune demachierea zilnică, atât dimineața cât și seara, pentru a elimina impuritățile de pe suprafața pielii și pentru a permite eliminarea celulelor moarte. 

Funcționează uleiul de ricin pentru punctele albe de grăsime? 

Uleiurile nu sunt în general recomandate pentru eliminarea punctelor de grăsime, datorită faptului că produc o peliculă greu de penetrat. Totuși, poți aplica punctual ulei de ricin sau ulei de cocos pentru a hidrata zona în care se află punctele albe, având însă grijă la curățarea substanțelor de pe ten, pentru a permite pielii să respire. 

Cu ce  trebuie să-mi exfoliez tenul dacă am puncte albe de grăsime? 

Cel mai eficient exfoliant este acidul salicilic, drept pentru care poți folosi un astfel de ser, pentru proprietățile sale de curățare și exfoliere. 

Care este cel mai bun produs pentru a elimina milia? 

Nu există o rețetă sau un produs pe care să îl numim ca fiind „cel mai bun” pentru a elimina milia. Tipurile de ten sunt distincte, astfel că ce produs funcționează pe un anumit tip de ten s-ar putea să nu ofere aceleași rezultate pentru altcineva. De aceea, cele mai bune soluții sunt: o rutină eficientă, personalizată de îngrijire a tenului, reducerea expunerii la soare și eventual alegerea unor tratamente eficiente, în cazul în care metodele convenționale nu oferă rezultatele așteptate. 


crossmenu