Livrăm în toată Europa (durată de livrare 4-7 zile)
Transport gratuit la comenzile de minim 170 lei *
-15% la min. 180 lei cu codul SPRING15

Shop All
martie 17, 2024

Pete pigmentare pe față - Cauze și tratament

Cauzele petelor pigmentare pot fi multiple. Deși la prima vedere, petele pigmentare nu reprezintă un motiv de îngrijorare, prezența acestora influențează aspectul estetic. Este important a determina ce anume duce la hiperpigmentarea pielii, deoarece în acest mod, sunt identificate metodele optime de tratament și prevenire. Dacă și tu te confrunți cu petele pigmentare, continuă lectura acestui articol și află cum poți să îți recâștigi încrederea în tine prin redobândirea unui aspect uniform al tenului.  

Pete pigmentare - Ce sunt?

Pigmentarea pielii este dată de un pigment care se află la nivelul pielii, melanina. Aceasta este produsă în mod fiziologic și este răspunzătoare pentru conferirea culorii pielii. Fiecare persoană are o culoare specifică, cunoscută ca fototip, iar în funcție de acesta, sunt identificate nevoile pielii. 

Din diferite cauze, melanina este produsă în exces. O secreție crescută de melanină duce la apariția petelor pigmentare. Poți recunoaște petele pigmentare prin observarea unor zone de culoare mai închisă comparativ cu restul tenului.

Pete pigmentare (pete maronii pe față) - Tipuri

Petele pigmentare pot fi de mai multe tipuri, în funcție de cauzele care conduc la apariția acestora. Acestea pot afecta atât femeile, cât și bărbații, indiferent de vârstă. Cel mai adesea, apar după vârsta de 50 de ani. Printre principalele zone care sunt afectate de hiperpigmentarea pielii sunt:

  • fruntea;
  • nasul;
  • obrajii;
  • bărbia;
  • gâtul;
  • zona decolteului;
  • antebrațele.

Melasma 

Melasma este o afecțiune dermatologică, întâlnită în special la femei, în timpul sarcinii. Aproximativ jumătate dintre femeile însărcinate se confruntă cu apariția petelor pigmentare, ca urmare a modificărilor hormonale specifice sarcinii. Aceasta se poate dezvolta și la femeile care urmează tratamente cu anticoncepționale orale.

Pete de bătrânețe sau de la soare

Petele de bătrânețe apar în special după vârsta de 50 de ani. Acestea sunt cauzate de expunerea repetată la soare, fără utilizarea cremelor de protecție solară. Acestea mai sunt cunoscute și ca lentigo solar și prezintă variații în ceea ce privește culoarea, de la cafeniu la maroniu. 

Este important de menționat că deși petele de soare se mai numesc și pete de bătrânețe, acestea nu sunt un indicator al vârstei, ele putând apărea la orice vârstă. În cazul persoanelor care se expun pentru perioade lungi de timp, petele pigmentare pot apărea mult înaintea vârstei de 40-50 de ani. 

Pete pigmentare pe corp sau față post-inflamatorii

În cazul unei reacții inflamatorii de la nivelul pielii, secreția melanocitelor este crescută, ceea ce determină apariția hiperpigmentării. Astfel, în perioada vindecării unei leziuni, când reacția inflamatorie încă este prezentă, la nivelul zonei afectate se pot observa apariția unor pete maronii, așa-zisele pete pigmentare pe corp sau față. Acestea sunt adesea asociate cu:

  • acnee;
  • dermatită;
  • arsuri;
  • leziuni tegumentare.

Pete pigmentare / hiperpigmentare - Principalele cauze

Răspunsul la întrebarea 'de ce apar pete maronii pe față' este că mecanismele prin care apar petele pigmentare sunt reprezentate de o secreție crescută de melatonină și de efectul radicalilor liberi asupra celulelor tegumentului. Acestea apar ca urmare a mai multor tipuri de factori.

  • Expunerea la soare reprezintă principalul factor care determină apariția petelor pigmentare. Efectele razelor UV asupra pielii determină formarea radicalilor liberi, a căror prezență afectează celulele pielii, conducând la îmbătrânire prematură, apariția ridurilor precoce și hiperpigmentarea pielii. O modalitate eficientă de protecție împotriva razelor UV este reprezentată de utilizarea produselor de protecție solară, cu un SPF ridicat. 
  • Factorii genetici pot reprezenta unul din factorii de risc pentru dezvoltarea petelor pigmentare. Astfel, dacă părinții se confruntă cu hiperpigmentarea, riscul de apariție al petelor pigmentare la copil este mai crescut. 
  • Înaintarea în vârstă se asociază frecvent ca urmare a expunerii neprotejate la soare. Efectul razelor UV se cumulează în timp și astfel, consecințele unei expuneri îndelungate se poate observa la maturitate. În cazul persoanelor care folosesc constant produse de protecție solară, indiferent de anotimp, riscul de a dezvolta pete pigmentare este mult redus. 
  • Unele medicamente au un efect de sensibilizare a pielii, ceea ce o face să fie mai predispusă la apariția leziunilor date de razele soarelui. Printre aceste medicamente se află: preparatele hormonale cu estrogen, tetraciclina, sulfonamidele, amiodarona.
  • Unele afecțiuni medicale se pot asocia cu hiperpigmentarea pielii. Spre exemplu, persoanele cu diabet, dermatită de contact, poikiloderma sau foliculită pot prezenta pete maronii pe piele.  
  • Inflamația pielii poate determina hiperpigmentarea pielii, deoarece la nivelul celulelor afectate există o secreție mai mare de melatonină. Chiar dacă în unele situații, reacțiile inflamatorii nu pot fi evitate, pigmentarea pielii cauzată de acestea poate fi ameliorată. 

Pete pigmentare cauzate de acnee

Persoanele care au acnee se pot confrunta nu doar cu prezența inestetică a coșurilor, a cicatricilor, dar și a petelor pigmentare. Acestea apar în urma procesului inflamator prezent la nivel celular ca urmare a vindecării unor leziuni cauzate de acnee. 

Când pielea se vindecă, în zona respectivă este produsă o cantitate crescută de melanină, care determină apariția unor pete pe corp cafenii sau maronii. Hiperpigmentarea poate dispărea spontan, în câteva săptămâni sau luni sau poate fi necesar aplicarea unui tratament topic pentru îndepărtarea acesteia. 

Tratament pete pigmentare pe față - Cum scapi de ele?

Dacă te-ai întrebat și tu cu ce se tratează petele maronii de pe față, află că există diferite metode și tratamente disponibile pentru estomparea petelor pigmentare dar și că, de foarte multe ori nu va funcționa o singură metodă. Pentru a determina ce metodă de tratament pete pigmentare față este cea mai potrivită pentru tine, este recomandat să consulți medicul dermatolog. Acesta poate determina cauza hiperpigmentării și îți poate prescrie cele mai bune creme și produse pentru pete pigmentare, dar și alte soluții optime pentru nevoile tale. Spre exemplu, în cazul petelor post acneice, protocolul de tratament poate fi diferit de situația în care petele sunt cauzate de sarcină sau administrarea medicamentelor pe bază de hormoni. 

Serumuri 51

Produse cosmetice cu efect de depigmentare (iluminare / albire)

Pentru efecte benefice asupra aspectului pielii este recomandat să folosești creme pentru pete pigmentare indicate de medicul dermatolog. Printre produsele frecvent recomandate de medic pentru estomparea petelor se află cele care au un efect de depigmentare piele și iluminare. Printre ingredientele active care au aceste proprietăți se află:

  • vitamina C pete pigmentare;
  • niacinamida;
  • arbutina;
  • acidul kojic;
  • acidul glicolic.

Aceste ingrediente active pot fi regăsite în diferite tipuri de produse, precum:

  • ser pete pigmentare;
  • tonere;
  • crema anti pete pigmentare/depigmentare față.

Pe lângă cremele recomandate de medicul dermatolog, foarte eficiente în tratarea petelor pigmentare pot fi serumurile pentru față.

Este important de menționat că proprietățile preparatelor cosmetice se păstrează, dacă sunt menținute în condiții corespunzătoare. Este indicat ca produsele să fie ținute într-o zonă ferită de lumină, umiditate și la o temperatură corespunzătoare indicațiilor de pe ambalaj. Spre exemplu, serul cu vitamina C își păstrează pentru mai mult timp proprietățile dacă este ținut la frigider. Pentru un plus de confort și pentru a te asigura că produsele pe care le folosești își păstrează proprietățile după deschiderea ambalajului, alege un mini frigider cosmetice. Acesta îți permite să îți depozitezi produsele favorite în condiții optime, astfel încât să te bucuri de beneficiile maximale pe care ți le pot oferi. 

Exfoliere cu acid salicilic

Acidul salicilic este un acid BHA, ce este larg recomandat de medicii dermatologi, ca urmare a proprietăților sale, precum:

  • exfolierea blândă a pielii;
  • estomparea petelor pigmentare;
  • reducerea ridurilor fine;
  • stimularea regenerării celulare și a producției de colagen.

Poți folosi produsele cu acid salicilic în rutina de îngrijire dimineața și seara. Însă, este indicat a utiliza și produse cu protecție solară, deoarece acest acid poate face pielea mai sensibilă la efectele razelor UV. 

Vitamina C pentru pete pigmentare

Alege varianta care este cea mai potrivită pentru tipul tău de ten. Unele produse pentru piele pigmentată sunt mai ușor de utilizat sub anumite forme. Spre exemplu, o modalitate ușoară de a folosi vitamina C este sub formă de ser. Optează pentru Ser Vitamina C Lipozomala, deoarece această formă farmaceutică a vitaminei este mai ușor absorbabilă, fiind o variantă potrivită pentru pete hiperpigmentare. Prin urmare efectele acesteia sunt mai pronunțate și mai rapide, comparativ cu alte tipuri de seruri. 

Terapie cu laser pentru pete solare

Procedurile cu laser pentru pete pigmentare sunt non-invazive și nu determină apariția disconfortului sau a durerii în timpul tratamentului. Terapia cu laser este indicată în special persoanelor care se confruntă cu petele pigmentare adânci, deoarece poate străbate chiar și cele mai profunde straturi ale pielii. Rezultatele excelente ale laserului pot fi observate ca urmare a faptului că undele cu energie crescută generate de acesta distrug melanozomii, structuri ce conțin melanină.

După finalizarea acestei proceduri, nu este necesară o perioadă de recuperare. Rezultatele terapiei sunt vizibile după aproximativ 2-4 săptămâni. După tratament este indicată utilizarea unei creme de protecție solară cu SPF ridicat. 

Microdermabraziune

Microabraziunea este o tehnică recomandată de medicul dermatolog pentru reducerea petelor pigmentare, dar și a ridurilor, a cicatricilor, punctelor negre și a semnelor post acneice. Aceasta constă în utilizarea unei diamant care exfoliază blând stratul superficial al pielii. Ulterior, reziduurile formate sunt eliminate prin aspirație. 

Această metodă de exfoliere nu este dureroasă. Însă, pielea dobândește un aspect rozaliu după efectuarea procedurii, care se poate menține pentru câteva zile sau săptămâni. Însă, machiajul poate fi utilizat pentru ameliorarea aspectului. 

microdermoabraziune

Pete pigmentare - Cum le previi?

Prevenirea petelor pigmentare implică acordarea unei atenții deosebite factorilor care conduc la apariția acestora și eliminarea lor. Iată câteva sfaturi pentru a reduce riscul hiperpigmentării pielii:

  • folosește produse de protecție solară;
  • evită expunerea prelungită la soare;
  • evită expunerea la soare între orele 10:00-16:00;
  • adoptă o rutină de îngrijire a pielii adaptată nevoilor tale;
  • renunță la utilizarea produselor ce conțin ingrediente iritante (parabeni, parfum, SLS);
  • alege exfolierea chimică periodică (acid salicilic, acid glicolic).

Un alt aspect esențial pentru prevenirea bolilor de piele și al hiperpigmentării (indiferent că este vorba de pete maronii pe mâini, de pete maronii pe picioare sau de pete maronii pe gât) constă în efectuarea consultului periodic la medicul dermatolog. Acesta poate determina afecțiunile de piele încă din stadiile incipiente și îți poate recomanda produse pentru tratarea acestora. În plus, te poate ajuta să îți stabilești o rutină de îngrijire adecvată pielii tale. 

pete pigmentare soare

Pot apărea complicații în cazul petelor pigmentare?

Petele pigmentare, fie ele pete solare sau alte pete pe piele apărute din alte cauze nu determină apariția complicațiilor, dar pot reduce încrederea în sine. Imaginea de sine poate fi afectată, mai ales dacă petele sunt situate la nivelul unor zone vizibile. 

Uneori, petele pigmentare pot fi semnul unei afecțiuni dermatologice, precum cancerul de piele. Orice modificare a aspectului, formei, dimensiunilor petelor pigmentare necesită efectuarea unui consult dermatologic într-un timp cât mai scurt. 

Petele pigmentare sunt cel mai adesea cauzate de expunerea la soare. Acest lucru nu poate fi evitat, dar petele pot fi prevenite. Protejează-ți pielea împotriva radiațiilor UV prin aplicarea cremelor SPF. Consultă un medic dermatolog pentru a primi sfaturi personalizate. Dacă te confrunți cu petele pigmentare, respectă indicațiile medicului și ai răbdare, orice schimbare necesită timp. Cu siguranță vei avea o piele sănătoasă și frumoasă, prin respectarea unei rutine de îngrijire adecvată pielii tale.

Sursa foto: Freepik

Bibliografie:

  • Thawabteh A. M. et al., Skin Pigmentation Types, Causes and Treatment-A Review, Molecules, 2023, 18;28(12):4839, doi: 10.3390/molecules28124839, PMID: 37375394; PMCID: PMC10304091;
  • www.medicalnewstoday.com, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324833#symptoms, accesat la data 04.02.2024;
  • www.medicalnewstoday.com, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323808#types-and-symptoms, accesat la data 04.02.2024;
  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21885-hyperpigmentation, accesat la data 04.02.2024;
  • www.health.com, https://www.health.com/condition/skin-conditions/melasma, accesat la data 04.02.2024.

crossmenu