Acneea este o problemă cu care se confruntă destul de multe persoane, deopotrivă femei și bărbați. Acneea se manifestă la nivelul pielii prin apariția coșurilor sau a punctelor negre (comedoanelor), iar cea mai predispusă zonă de apariție a acestor probleme este fața. Acneea poate apărea și pe restul corpului, iar semnele acneei pot afecta stima de sine a persoanei, drept pentru care este necesară folosirea unui tratament pentru acnee cu ajutorul căruia să se reducă coșurile și leziunile.
Acneea este cauzată de o multitudine de factori, producția mare de sebum fiind principalul aspect care determină apariția acneei. Pe lângă acesta, porii blocați, bacteriile și transpirația contribuie la dezvoltarea acneei, iar în unele cazuri chiar la formarea semnelor și a cicatricilor post-acneice.
Dacă întâmpini această problemă, poți afla mai multe despre acnee și modalități de tratament aici.
Semnele post-acneice sunt cicatricile și petele pigmentare ce apar cu precădere ulterior vindecării coșurilor și a leziunilor provocate de acnee. Aceste semne acnee pot apărea din mai multe motive, care țin atât de răspunsul organismului la acnee, cât și de acțiunile persoanei care are tendințe acneice.
Îngrijirea nepotrivită a pielii este cel mai important factor care conduce la dezvoltarea inflamației. Dacă obișnuiești să storci coșurile sau să pui frecvent mâna pe față aceste lucruri vor contribui la dezvoltarea acneei și implicit la acele semne acnee pe care nimeni nu și le dorește. De asemenea, părul care atinge fața poate favoriza apariția coșurilor, deoarece acesta poate aduce bacterii pe suprafața pielii.
În același timp, acneea se poate dezvolta și ca urmare a sensibilității tenului, deoarece unele persoane pot fi predispuse la apariția acesteia. Spre exemplu, pielea mai închisă la culoare este mai predispusă la apariția petelor pigmentare.
Diferențierea semnelor cauzate de acnee este foarte importantă în contextul alegerii celei mai bune opțiuni de tratament. Există diferențe între petele de la coșuri și cicatrici acnee, iar acestea pot fi observate printr-o analiză detaliată. Discutăm în cele ce urmează despre diferența dintre acele cicatrici de la coșuri inestetice și petele post acneice, dar și despre variante de tratament cicatrici post acnee,
Semnele post-acneice sunt în general mai închise la culoare față de pielea normală, având nuanțe maronii sau roz, cu o tentă mai închisă. La nivel de textură petele nu se simt diferit față de piele, nu sunt reliefate și nici nu prezintă adâncituri. Aceste pete acnee se estompează în timp, așadar sunt temporare și pot dispărea cu un tratament semne post acneice potrivit.
Cicatricile se pot diferenția ușor prin prisma texturii, deoarece ele se simt la atingere ca mici adâncituri sau zone proeminente. Cicatricile post-acneice trec mai greu și necesită un tratament personalizat, fiind nevoie de mai mult timp pentru estomparea lor. În plus, o caracteristică ce diferențiază petele de cicatrici acneice este faptul că în cazul cicatricilor semnele pot provoca disconfort și uneori chiar senzația de usturime sau durere.
Cicatricile post-acnee pot fi de mai multe tipuri, așa că orice tratament cicatrici acnee se prescrie doar după observarea atentă și identificarea acestora.
Cicatricile atrofice apar în urma acneei severe, iar aspectul lor este cel de adâncitură la nivelul pielii. Aspectul este neuniform, cu mici gropițe, iar în multe dintre cazuri aceste cicatrici sunt însoțite și de o depigmentare a zonelor (cicatricile pot fi mai deschise la culoare decât restul pielii).
Aceste tipuri de cicatrici acnee prezintă particularitatea de a avea margini ascuțite, asemănătoare cu colțurile unei cutii. Cicatricile Boxcar pot fi profunde sau superficiale, iar aspectul general este cel de adâncitură în piele.
Dacă observi cicatrici pe față adânci, dar de dimensiuni mici, asemănătoare ca aspect porilor deschiși (dar de dimensiuni mai mari), acelea sunt cicatrici ice pick. Ele apar ca urmare a chisturilor acneice netratate sau tratate superficial și pot fi destul de greu de tratat, necesitând mult timp pentru estompare.
Aceste tipuri de cicatrici au aspect similar cojii de portocală, deoarece leziunile ajung ca adâncime în stratul interior al pielii, afectând textura și nivelul de colagen.
Acneea și semnele lăsate de aceasta sunt o afecțiuni care necesită tratament, deoarece semnele pot evolua destul de repede și se pot transforma în cicatrici inestetice și dureroase. Este important ca fața să fie mereu curată (folosind produse adaptate tenului acneic/post-acneic și stabilind o rutină corectă) și să fie folosită o protecție solară adecvată. De asemenea, ca metodă de tratament și prevenție a semnelor și cicatricilor este important să NU storci coșurile și să apelezi la tratamente de la medic atunci când acneea este severă sau nu prezintă semne de estompare.
Este important să alegi produse speciale pentru pete acneice și să verifici eticheta acestora. Produsele non-comedogenice nu blochează porii și nu favorizează formarea comedoanelor, adică a punctelor negre.
Atunci când mâinile sau părul ating tenul deja sensibilizat de leziuni este destul de probabil ca bacteriile să fie transferate pe suprafața pielii. Bacteriile și microbii favorizează dezvoltarea leziunilor și inflamarea sau infectarea acestora, agravând simptomele de acnee.
Protecția solară limitează efectul razelor UV asupra pielii și în același timp limitează efectul de potențare a culorii a cicatricilor (înroșire). Se recomandă folosirea unui produs cu SPF de cel puțin 30 pentru protecție eficientă împotriva razelor UVB și UVA.
Coșurile nu ar trebui sub nicio formă atinse, indiferent de tipul tenului, cu atât mai mult în cazul tenului cu tendințe acneice. Atunci când storci un coș mâinile intră în contact cu pielea, iar transferul bacteriilor este favorizat. Chiar dacă dezinfectezi foarte bine mâinile înainte de procedură, zona pe care o apeși se va inflama cu ușurință și se poate infecta ca urmare a expunerii la aer și praf.
Acneea poate fi tratată cu ajutorul unor geluri sau creme cu aplicare locală, deoarece multe dintre acestea conțin ingrediente care ajută la ameliorarea simptomelor acneei. Este cunoscut efectul benefic al acidului salicilic care ajută de curățarea porilor și la reducerea punctelor negre, dar și efectul retinoizilor de a preveni formarea comedoanelor, de a îmbunătăți regenerarea celulară, de a reduce inflamația și de a îmbunătăți textura pielii.
Tratamentele cu laser împotriva acneei și semnelor lăsate de aceasta necesită neapărat evaluare dermatologică înainte de a fi realizate, deoarece există mai multe tipuri de tratamente adecvate fiecărei situații în parte. În funcție de severitatea acneei se poate opta pentru tratament cu laser diodă, cu lumină intens pulsată sau tratament cu laser ablativ.
Peelingul chimic reprezintă procedeul prin care este îndepărtat stratul superficial al pielii cu ajutorul unei substanțe chimice. Peelingul chimic pe post de tratament pentru semne post acnee poate ameliora semnele cauzate de acnee, iar acestea pot fi făcute cu acid salicilic, acid glicolic sau acid lactic.
Dacă suferi de probleme ale tenului cu tendințe acneice sau de îngrășare cu siguranță ai căutat creme pentru pete post acnee sau produse care să te ajute să te bucuri de o piele sănătoasă. Există creme și serumuri care te pot ajuta în acest sens, iar alegerea lor trebuie să vizeze ingredientele cunoscute pentru efectele benefice.
Cele mai cunoscute substanțe active anti cicatrici post acnee sunt acidul salicilic care ajută la exfoliere, curățare și regenerare a pielii, acidul glicolic, care are efect asupra îmbunătățirii texturii și a aspectului pielii, acidul azelaic, pentru reducerea inflamației, acidul retinoic (tretinoin) care ajută la reducerea coșurilor, la eliminarea punctelor negre și a celulelor moarte, niacinamidele, pentru reglarea producției de sebum și pentru efectele antiinflamatoare și peroxidul de benzoil care ajută la distrugerea bacteriilor.
Cel mai cunoscut ingredient rămâne însă acidul salicilic, care are efecte benefice pentru toate tipurile de ten, dar care își aduce aportul cu precădere în cazul tenului sensibil și a tenului acneic. Află mai multe despre acest ingredient aici.
Ai grijă să păstrezi toate serumurile și produsele anti-acnee într-un mediu optim, astfel încât să eviți complicațiile la nivelul tenului. Optează pentru unul dintre mini-frigiderele pentru cosmetice pentru a te asigura că toate produsele tale cosmetice sunt păstrate la temperatură optimă și nu dăunează tenului.
Dacă te întrebi ”ce să fac să scap de urmele lăsate de cosuri”, cum să scapi de cicatrici lăsate de acnee sau cauți o crema pentru semne post acneice atunci ar trebui să știi că procesul este unul de durată, deoarece afecțiunea în sine este una complexă. Nu te poți aștepta ca acele semne lăsate de acnee să treacă peste noapte și nici ca rezultatele să se producă imediat. Acneea este o problemă medicală care afectează un ten deja sensibil și deși poate fi greu de gestionat, este important să ai câteva aspecte în minte, care te vor ajuta să treci mai ușor pentru această situație.
Tenul acneic este unul sensibil, iar îngrijirea pielii și a tenului pot necesita mai multă atenție decât în cazul unui ten normal. Fii atentă la produsele speciale pentru acnee pe care le folosești, îngrijește constant pielea și evită expunerea la microbi, bacterii sau praf, pentru a te proteja de o evoluție nefavorabilă a acneei și a rămâne cu semne de la coșuri.