Livrăm în toată Europa (durată de livrare 4-7 zile)
Transport gratuit la comenzile de minim 170 lei *
-15% la min. 180 lei cu codul RELAX15
Până la -15% discount la produse! Profită acum!

Shop All
februarie 5, 2024

Cum să scapi de coșuri sub piele? Tipuri de coșuri, cauze și tratament

Acneea poate lua multe forme și poate fi însoțită de mai multe tipuri de simptome. Unele forme de acnee sunt mai ușoare, în timp ce altele sunt mai severe. Anumite tipuri de coșuri se formează mai profund – cosuri sub piele, fiind de multe ori dureroase la atingere și roșii din cauza inflamației țesutului din jur.


Ce sunt coșurile sub piele și ce este acneea chistică?

După cum sugerează și numele, un cos sub piele este un cos care se dezvoltă sub suprafața pielii. Nu are „cap” și nu este vizibil uneori, dar este de obicei dureros la atingere. Aceste tipuri de coșuri sunt numite și acnee chistică. Zona poate fi dureroasă sau roșie și ușor inflamată. Astfel de coșuri diferă de punctele albe și punctele negre, care se dezvoltă mai aproape de suprafața pielii. Unele coșuri sub piele de acest tip formează în cele din urmă „cap” și erup, dar nu de fiecare dată.

Cele mai întâlnite locuri în care se dezvoltă coșuri sub piele 

Coșurile de acest tip pot să apară pe orice zonă a pielii, cel mai frecvent cosuri pe fata, în special în regiunea bărbiei și cosuri pe frunte. De asemenea, se pot forma și pe partea superioară a spatelui sau a pieptului, cosuri pe fese sau chiar cosuri sub piele in zona inghinala.

Free photo close up on skin pores during face care routine

Cum recunoști coșurile sub piele?

Coșurile sub piele nu au „cap” vizibil la suprafață și se prezintă ca umflaturi sub piele, uneori roșii și dureroase. Astfel de coșuri sau galme sub piele pot varia ca dimensiune – unele sunt mici, dar altele pot fi de dimensiuni destul de mari. În anumite cazuri, aceste cosuri cu puroi ies la suprafață și erup, dar alteori rămân doar sub suprafața pielii.

Tipuri de coșuri sub piele

Există mai multe tipuri de cosuri sub piele:

  • Papule și pustule sub piele – Sunt cosuri sub piele mari si dureroase, sub forma unor mici umflături roșii. Se dezvoltă atunci când un comedon deschis sau închis devine infectat. Pot apărea astfel de cosuri pe fund, pe față și chiar un cos sub piele in zona intima.
  • Noduli – Un astfel de nodul este un cos sub piele tare, care se dezvoltă în straturile mai profunde ale pielii. Aceste umflaturi sub piele dureroase nu au întotdeauna semne vizibile, dar sunt sensibile la atingere. 
  • Chisturi – Aceste tipuri de coșuri se dezvoltă în straturile mai profunde ale pielii, dar de obicei duc la umflături mari și dureroase sub suprafața pielii. 
  • Acnee nodulo-chistica – Această formă de acnee implică umflaturi pe piele, o serie de chisturi și noduli, fiind adesea  rezistentă la tratamentul convențional al acneei.

Cauze ale apariției coșurilor sub piele 

De ce apar cosurile? Coșurile sub piele, fie că vorbim despre cosuri pe barbie, cosuri pe nas, acnee pe fese sau pe spate, au aceleași cauze: excesul de sebum, murdărie și bacterii la nivelul pielii. Când porii devin blocați cu sebum, murdărie sau bacterii, se pot forma coșuri. 

În primul rând, producția excesivă de sebum crește riscul de coșuri de orice tip. În perioadele de fluctuații hormonale se observă o secreție mai mare de sebum, ceea ce poate duce la apariția mai multor coșuri, inclusiv un cos inflamat sub piele. Când un coș devine prins sub suprafața pielii, poate provoca durere și inflamație - cos umflat sub piele. Pe lângă fluctuații hormonale, un cos pe sub piele poate fi legat și de factori genetici sau ereditari.

Factori de risc pentru apariția coșurilor sub piele 

Am văzut de ce apar cosurile pe fata sau pe corp în general, dar există și unii factori de risc ce cresc probabilitatea de a ne confrunta des cu astfel de coșuri sub piele:

  • fluctuații hormonale;
  • transpirație excesivă;
  • produse cosmetice dure, iritante sau comedogenice;
  • stres;
  • purtarea de haine strânse, din materiale care nu lasă pielea să respire;
  • umiditatea excesivă;
  • medicamente – cum ar fi corticosteroizi.

Recomandări și tratamente pentru coșuri sub piele 

Iată câteva recomandări și remedii pentru cosuri sub piele:

  • Comprese calde - Compresele calde ameliorează disconfortul și pot ajuta acea punga puroi sub piele să erupă. Ajută la deschiderea porilor, permițând ca unele cosuri mari sub piele să ajungă în cele din urmă la suprafață. Aplicați de 3-4 ori pe zi timp de 10-15 minute de fiecare dată.
  • Tratamente topice – Pot fi indicate o serie de tratamente topice pentru coșuri, sub formă de
  • crema pentru cosuri sub piele, gel sau loțiune. Un astfel de tratament cosuri sub piele poate avea ingrediente ca acidul salicilic. Un ser sau o crema cosuri sub piele cu AHA ajută la exfolierea pielii, retinoizii reduc producția de sebum și curăță porii, iar un ser acid salicilic are efect exfoliant, reduce inflamația și ajută la desfundarea porilor. Descopera beneficiile acidului salicilic aici.
  • Uneori poate fi necesar un unguent cu antibiotic acnee, pentru reducerea numărului de bacterii care cauzează cosuri sub piele pe fata sau pe corp. 
  • Curățarea profundă a pielii favorizează tratarea cosurilor – Spălați și curățați zilnic pielea, folosind produse blânde, pentru a reduce murdăria, sebumul în exces și impuritățile de pe piele.
  • Comprese reci – Acestea pot fi utile ca remediu cosuri pentru a reduce roșeața, inflamația și umflarea, de obicei când apare disconfortul sever sau după ce aceste cosuri dureroase sub piele erup. Aplicați comprese reci, dar nu pentru foarte mult timp și nu aplicați gheață direct pe piele. Mențineți compresele reci timp de 5 minute, îndepărtați timp de 5 minute și aplicați ulterior iar 5 minute. Repetați aplicarea de comprese reci de 3-4 ori pe zi.

Pot stoarce un coș sub piele? Nu. Nu încercați să strângeți și să spargeți coșurile, indiferent că vorbim despre cosuri sub piele pe spate, acnee pe barbie sau în alte zone. Stoarcerea unui cos in piele poate răspândi acea infectie sub piele, poate duce la leziuni ale pielii și cicatrici acneice. Presiunea folosită pentru a stoarce astfel de cosuri in piele poate exacerba roșeața și inflamația, întârziind vindecarea. 

Este important ca produsele de skincare și tratamentele topice să fie depozitate corect, ferite de

1046000003 20210815 Opt

umezeală și căldură. Pentru depozitare la o temperatură optimă, puteți apela la un mini frigider cosmetice, ideal pentru a proteja produsele de degradare și de pierderea eficacității.

Este indicat să mergeți la dermatolog dacă problema este severă sau persistentă, pentru a primi tratamentul adecvat și pentru a preveni complicațiile. Uneori poate fi necesar un produs cu antibiotic pentru cosuri sub piele. În anumite cazuri pot fi necesare tratamente orale, atunci când apar multe coșuri sub piele sau când reapar des. Medicamentele orale au rolul de a regla problemele hormonale responsabile de apariția coșurilor sub piele. Acestea pot include contraceptive orale, spironolactonă sau isotretinoin. De asemenea, uneori pot fi indicate antibiotice orale, cum ar fi doxiciclina.

Prevenirea apariției coșurilor sub piele 

Cel mai bun mod de a preveni apariția coșurilor sub piele este să adoptăm o rutină consecventă de îngrijire a pielii. Aceasta trebuie să includă curățarea profundă a pielii, hidratarea și protecția solară. Iată câteva recomandări:

  • Spălați fața de 2 ori pe zi sau când transpirați. Evitați produsele dure sau abrazive de curățare. 
  • Exfoliați regulat pielea, folosind exfoliante blânde, ca AHA sau BHA. 
  • Exfoliați pielea cu ajutorul unei mănuși exfoliante din mătase naturală.
  • Folosiți lame faciale pentru a permite pătrunderea în epidermă a substanțelor active din produsele cosmetice.
  • Evitați atingerea feței sau a pielii cu mâinile neigienizate. 
  • Evitați stoarcerea coșurilor de orice fel. Nu doar că stoarcerea lor poate cauza cicatrici, dar poate duce la apariția altor coșuri suplimentare, inclusiv la nivel profund.
  • Folosiți produse de îngrijire non-comedogenice și fără alcool, alese în funcție de tipul pielii. Dacă aveți piele predispusă la coșuri sub piele, medicul poate recomanda o crema cosuri sau un unguent cosuri sub piele, pentru a preveni reaparitia lor. Folosiți crema pentru acnee cu antibiotic doar la indicațiile medicului.
  • Spălați în mod regulat fețele de pernă și alte articole care ating fața. Celulele moarte ale pielii și bacteriile se pot acumula pe țesături, care pot bloca porii.

Este recomandată o anumită dietă pentru prevenirea apariției acneei?

Stilul de viață influențează toate aspectele sănătății, inclusiv sănătatea pielii. Când vine vorba despre legătura dintre sănătatea pielii și alimentație, vorbim în primul rând despre creșterea glicemiei. Când glicemia crește rapid sau când apar fluctuații ale glicemiei, organismul eliberează factorul de creștere asemănător insulinei 1 (IGF-1). Excesul de IGF-1 în sânge poate determina glandele sebacee să producă mai mult sebum, crescând riscul de acnee și inflamație.

Unele alimente care declanșează creșteri sau fluctuații ale zahărului din sânge sunt cele cu indice glicemic ridicat - cereale rafinate, zahăr etc. De asemenea, se crede că ciocolata agravează acneea, precum și lactatele, grăsimile saturate și grăsimile trans. 

Alimentația recomandată în caz de acnee include:

  • legume și fructe;
  • cereale integrale;
  • leguminoase;
  • carne slabă și pește;
  • nuci și seminte. 

Este important să avem o alimentație echilibrată și variată, limitând aportul de alimente ultra-procesate, prăjite, cu un conținut mare de zahăr, sare și grăsimi nesănătoase. Cel mai bine este să adoptăm o alimentație antiinflamatoare. Având în vedere că inflamația provoacă acnee, alegerea alimentelor care reduc inflamația este un pas foarte important.

Free photo beautiful young woman posing in the kitchen

Corpul fiecărei persoane este diferit, iar unele persoane pot observa că acneea lor se agravează când consumă anumite alimente. Putem avea sensibilități individuale. Este indicat să solicitați sfatul medicului sau al unui nutriționist pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru voi.

Complicații ale coșurilor sub piele și când este momentul să mergi la dermatolog 

Coșurile de sub piele dispar de obicei în aproximativ o săptămână sau două cu tratamentele adecvate. Alteori pot persista timp de câteva luni, provocând durere și disconfort. În cazurile severe, sebumul și celulele moarte ale pielii pot bloca porii profund sub piele, ducând la unele complicații. Coșurile persistente, foarte mari sau dureroase sub piele sunt semne că trebuie să mergem la medic. Acneea nodulară necesită tratament – fără o crema cu antibiotic pentru acnee sau alt tratament, în funcție de caz, poate duce la cicatrici permanente și severe.

Întrebări frecvente:

În cât timp trece un coș sub piele? 

Majoritatea coșurilor de sub piele dispar într-o săptămână sau două, cu tratamentul adecvat. Uneori pot persista și câteva luni. Este important să mergeți la medic în caz de coșuri sub piele dureroase, mari, persistente sau multiple. Uneori poate fi necesar un antibiotic pentru cosuri sub piele.

Ce hormoni provoacă acneea? 

Hormonii implicați în patogenia acneei includ androgenii, estrogenii, progesteronul, insulina și factorul de creștere asemănător insulinei-1, hormonul adrenocorticotrop (ACTH) și hormonul de creștere. Acneea hormonală afectează atât bărbații, cât și femeile, dar majoritatea cazurilor apar la femei, mai ales la femei gravide și femei care trec prin menopauză. La majoritatea femeilor, acneea hormonală apare deoarece pielea lor este sensibilă la nivelurile normale de androgeni precum testosteronul. Acneea hormonală apare și atunci când există anumite probleme în care există o producție prea mare de androgeni, cum ar fi sindromul ovarului polichistic.

Ce să nu mănânci când ai acnee? 

În primul rând, trebuie să înțelegem că alimentele nu sunt direct responsabile de acnee, însă pot reprezenta un factor de risc. În anumite cazuri, mai ales dacă aveți piele cu tendință acneică și cu risc de coșuri, unele alimente pot crește riscul de erupții. Aceste alimente includ: zahăr, produse lactate, alimente ultra-procesate și tip fast-food, ciocolată, alimente grase sau prăjite, cereale rafinate. De asemenea, dacă aveți anumite sensibilități alimentare, consumul acelor alimente poate crește riscul de acnee. Acneea este considerată o tulburare inflamatorie, astfel că alimentele pot contribui la inflamație în contextul unor sensibilitățile alimentare, cunoscute și sub numele de reacții de hipersensibilitate. Acest lucru duce la niveluri ridicate de molecule proinflamatorii care circulă în întregul corp, ce ar putea agrava, teoretic, acneea.

Este utilă aplicarea gheții sau căldurii asupra unui coș sub piele? 

Compresele reci pot ajuta la reducerea inflamației și umflăturilor. Însă, gheața nu este un remediu pentru acnee. Nu va trata cauza de bază. Compresele calde favorizează eliminarea puroiului, a sebumului și a celulelor moarte. De obicei se recomandă comprese reci sau calde în funcție de simptome, în asociere cu diferite creme pentru cosuri.

Este recomandată stoarcerea coșurilor acasă? 

Nu încercați niciodată să stoarceți un coș sub piele. În general, se recomandă să nu stoarceți niciun fel de coș. Mai ales în cazul coșurilor profunde, stoarcerea nu face decât să împingă sebumul și bacteriile mai profund, agravând inflamația și crescând riscul de infecție. Strângerea sau stoarcerea unui coș sub piele poate duce, de asemenea, la cicatrici acneice.

Surse foto: Freepik

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320250
  2. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/what-to-know-about-blind-pimples
  3. https://www.aad.org/public/diseases/acne/causes/diet
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22913-blind-pimple

crossmenu