Felul în care arată tenul nostru depinde în mare măsură și de îngrijirea pe care o acordăm pielii, dar și de starea noastră interioară de sănătate. Apariția cearcănelor este o problemă cu care se pot confrunta foarte multe persoane, deopotrivă bărbați și femei, iar de cele mai multe ori acestea sunt puse pe seama lipsei de odihnă, deși există mai multe cauze care le generează. Dacă și tu te întrebi 'de ce am cearcăne chiar dacă dorm' află din acest material tot ce trebuie să știi despre cearcăne, dar și despre modul prin care le poți reduce, astfel încât zona ochilor să fie luminoasă și reîntinerită.
Cearcănele sunt zonele de culoare închisă pe care le observăm începând de sub pleoapa inferioară și până în zona pomeților. În general cearcănele sunt însoțite de ochi umflați (cearcăne umflate) sau roșii, în special dimineața, simptome care se pot retrage pe parcursul zilei sau care pot persista. Persoanele care au cearcăne la ochi se confruntă cu pete de culori care variază ca intensitate a culorii, iar aspectul feței este influențat de prezența acestei probleme, deoarece înfățișarea pare în permanență obosită.
Cearcănele sunt în general zone semirotunde sub ochi de culoare maro, violet sau chiar albastre, care se pot accentua în timp dacă nu sunt tratate în mod corect cu un tratament pentru cearcăne.
Există mai multe tipuri de cearcăne, iar tratamentul trebuie adaptat în funcție de vârstă, gen și în funcție de cum arată cearcănele. În general cearcănele afectează persoanele în vârstă, dar și persoanele cu tonul pielii mai închis. De asemenea, femeile par mai predispuse să se confrunte cu cearcăne decât bărbații, în vreme ce în cazul copiilor există mai puține cazuri de cearcăne. Un aspect important este și istoricul familial, deoarece genetica joacă un rol important în apariția cearcănelor. Dacă în familie există cazuri de persoane care suferă de cearcăne, există posibilitatea ca pe linie descendentă problema să se transmită și urmașilor.
Dacă și tu te întrebi de la ce apar cearcănele, ei bine, de cele mai multe ori punem apariția cearcănelor pe seama lipsei de odihnă, ceea ce este cât se poate de adevărat. Atunci când nu te odihnești suficient întreg organismul are de suferit, iar primele semne se văd în zona ochilor și a tenului.
Află însă că dincolo de oboseală cearcănele apar și din alte cauze:
Există mai multe tipuri de cearcăne, iar delimitarea se face în general în funcție de cauza ce stă la baza apariției acestora.
Cearcănele pot schimba aspectul general al feței și de aceea este nevoie de tratament cearcane încă din stadiile incipiente ale apariției acestora. Cel mai eficient tratament anti cearcane este somnul, deoarece lipsa odihnei este cel mai des asociată cu apariția acestor probleme, însă există și remedii naturiste pentru cearcane. Este recomandat să dormi cel puțin 8 ore în fiecare noapte, deoarece în această perioadă este stimulată circulația sanguină, ceea ce conduce la reducerea petelor cauzate de vascularizare. În plus, în timpul somnului se drenează cantitatea de lichid din zona ochilor, iar acest lucru poate reduce umflăturile, iar stresul și tensiunea sunt eliminate prin somn, lucru care contribuie la restabilirea aspectului sănătos al pielii. O rutină corectă de somn presupune evitarea ecranelor seara, înainte de culcare, stabilirea unei ore decente de somn (22:00-23:00 maxim) și odihnă timp de minim 8 ore.
Dacă ai constatat că suferi de ochi umflați dimineața, afă că o posibilă soluție la întrebarea 'cum scapam de pungile de sub ochi' poate fi aplicarea de comprese reci care să ajute la drenarea fluidelor și la circulația sângelui. Poți folosi o compresă textilă sau plasturi speciali care se țin la frigider și pe care îi poți refolosi ca metodă de eliminare cearcane.
Castraveți pentru cearcăne? Sigur că da! Castraveții sunt deosebit de eficienți când ai cearcăne la ochi datorită conținutului mare de apă a acestora. Castraveții sunt cele mai bune remedii pleoape umflate cunoscute din zona naturistă, iar pe lângă reducerea umflăturilor și a cearcănelor castraveții oferă și o senzație de confort și răcorire.
Masajul ajută foarte mult zona delicată de sub ochi, mai ales dacă folosești un glob cryo pentru
masaj. Globurile pentru masaj, folosite pentru crioterapie, sunt instrumente speciale care ajută la masarea delicată a pielii.
Globurile de masaj aduc o multitudine de avantaje pentru ten, mai ales că ele pot fi și puse la răcit în frigidere cosmetice. Lichidul din globurile cryo conferă pielii strălucire și ajută la o circulație mai bună a sângelui. În plus, cu ajutorul globurilor pot fi aplicate în mod igienic și serurile și cremele pentru față, lucru care contribuie la o absorbție facilă a acestora.
Atât sucul de lămâie cât și castraveții au efecte de reducere a umflăturilor și cearcănelor, însă efectul este unul temporar. În plus, sucul de lămâie este astringent și nu poate fi folosit în exces mai ales în zona delicată a ochilor.
Apa de trandafiri are un efect delicat asupra tenului și hidratează foarte bine această zonă sensibilă. Apa de trandafiri poate fi preparată chiar acasă și poate fi folosită pentru fixarea machiajului.
Nu există un ceai pentru cearcăne pe care să îl bei și să scapi de ele, însă un alt tratament naturist contra pungi sub ochi este cel pe bază de plicuri de ceai. Pentru ca efectul să fie cel scontat, este nevoie ca plicurile să fie reci, scoase de la frigider. Poți folosi un mini-frigider cosmetic pentru răcirea acestora, astfel încât să păstrezi produsul cât mai igienic. Mini-frigiderul este soluția perfectă și pentru alte tipuri de produse de îngrijire care necesită păstrarea la temperaturi scăzute, cum ar fi cremele sau serurile.
Tot din categoria produselor naturale folosite ca remedii pentru cearcăne și pungi sub ochi fac parte și cartofii, deoarece amidonul și apa din aceștia ajută la hidratare și la reducerea umflăturilor.
Uleiul de cocos este excelent pentru o multitudine de situații, inclusiv pentru cele care țin de îngrijirea tenului. Poți folosi măști pentru cearcane cu ulei de cocos, însă nu trebuie să abuzezi de acesta dacă ai tenul gras și cu tendințe acneice.
Uleiul de vitamina E este benefic pentru ten (deoarece aceasta este cea mai bună vitamină pentru ochi) și pentru cearcăne, așa că poți încerca o dată pe săptămână să îți faci un masaj blând în zona ochilor.
Turmericul are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, așa că poți amesteca puțină pudră de turmeric cu lapte pentru a crea o pastă pe care să o aplici în zona de sub ochi.
O mască cu roșii te poate ajuta să reduci temporar cearcănele, petele și umflăturile, datorită conținutului lor mare de apă.
Laptele este un produs excelent pentru ten, deoarece acesta hidratează și curăță pielea într-un mod delicat. Laptele poate fi folosit rece pentru reducerea cearcănelor, sau cald, împreună cu alte produse (ou, zaț de cafea, cacao) pentru a crea măști hidratante și hrănitoare pentru pielea feței.
Atunci când cearcănele devin vizibile și nu se estompează nici măcar ca urmare a stabilirii unui program de odihnă, problema trebuie tratată ca având o cauză medicală. În acest caz, este necesar să mergi la un medic dermatolog, care ar putea să îți facă următoarele recomandări.
Unele tipuri de produse dermato-cosmetice pot avea efecte de reducere a cearcănelor. Există atât creme care au ingrediente ce iluminează zona, dar și creme cu efect de albire cearcăne, destinate de regulă problemelor de hiperpigmentare. Desigur, cremele nu te scapă de cearcăne în 5 minute, ci va fi nevoie să aplici cremele conform specificațiilor medicale, pentru a obține rezultate.
Terapia cu laser pentru cearcăne, o noutate medicală de altfel, utilizează tehnologia laser pentru a direcționa fascicule de lumină concentrată către zona sub ochi. Acest tratament cearcăne laser poate ajuta la îmbunătățirea texturii pielii, stimularea producției de colagen și pentru diminuarea aspectului cearcănelor. Chiar și eliminarea pungilor de sub ochi cu laser este posibilă pentru că acesta elimină ridurile, liniile fine și pielea lăsată, redând zonei din jurul ochilor aspectul neted.
Peelingul chimic este benefic pentru piele, deoarece ajută la exfolierea stratului superficial al pielii, lăsând substratul curat, fiind o soluție chiar și pentru cearcane barbati. Este nevoie de atenție însă, deoarece peelingul chimic este o soluție destul de agresivă cu pielea, astfel că este nevoie să mergi neapărat la medic înainte de a apela la această opțiune.
Da, există chiar și o operatie cearcane. În ce constă? Blefaroplastia este o procedură chirurgicală care ajută în principal pentru reducerea excesului de piele de pe pleoapa superioară, însă în unele cazuri ea poate fi aplicată și pentru corecția pleoapei inferioare.
Cearcănele sunt zone în care circulația sângelui este deficitară iar ridurile apar cu o mai mare ușurință, astfel că fillerele pot umple aceste zone, reîntinerindu-le. Fillerele pentru umplere cearcăne sunt o soluție mai durabilă decât metodele naturiste, iar procedura durează circa 20 de minute.
Dacă te întrebi de ce se umflă ochii și cum să scapi de cearcăne în mod eficient, atunci poți căuta remedii pentru cearcăne, dar și soluții pentru prevenție precum:
Cearcănele la copii, indiferent că e vorba de cearcane rosii sub ochi la copii sau de pungi sub ochi la copii, pot apărea din aceleași motive ca la adulți, incluzând aici lipsa odihnei, factorii genetici sau diferite afecțiuni ale pielii. Este nevoie ca în cazul copiilor orice tratament pentru cearcăne să fie prescris de către medic, în urma unui consult medical. Respectă o rutină a somnului pentru copii și prezintă-te la control dacă observi că cearcănele și ochii umflați nu se reduc.
Dacă respecți regulile de îngrijire ale pielii și rutina de somn, vei putea spune și tu ”am scăpat de cearcăne”. Chiar dacă acestea apar ca urmare a oboselii, a înaintării în vârstă sau a problemelor la nivelul pielii, este important să știi că există soluții de prevenție și tratament. Alege așadar soluția potrivită și bucură-te de un ten luminos, fără cearcăne.