Livrăm în toată Europa (durată de livrare 4-7 zile)
Transport gratuit la comenzile de minim 170 lei *
-15% la min. 180 lei cu codul RELAX15
Până la -50% reducere la pachetele de Crăciun! Click aici!

Shop All
iulie 4, 2024

Ridurile: Ce sunt, de ce apar și cum poți scăpa de ele

Ridurile – acele cute inevitabile ale pielii care apar treptat pe măsură ce îmbătrânim - sunt o parte naturală a vieții: ele spun poveștile multor momente emoționante pe care le-am trăit de-a lungul timpului. Deși ele sunt un semn de înțelepciune și experiență, mulți dintre noi doresc să le țină la distanță cât mai mult timp posibil. 

Ridurile se formează din cauza unei combinații de factori, inclusiv expunerea la soare, expresiile faciale și declinul natural al elasticității pielii în timp. Din fericire, există o mulțime de modalități de a le gestiona și de a le minimiza aspectul, de la rutine de îngrijire a pielii și stiluri de viață sănătoase până la tratamente cosmetice avansate. Dacă reușim să ne îmbrățișăm ridurile cu grație, explorând în același timp modalitățile de a le netezi, ne vom simți încrezători și plini de viață la orice vârstă.

Ce sunt ridurile

Ridurile sunt cute sau pliuri ale pielii. Ele apar în mod natural pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și pielea lor devine mai puțin elastică. Apar cel mai adesea pe față, gât și brațe, dar pot apărea oriunde pe corp.

De ce apar ridurile - Cauze

Ridurile sunt o parte naturală a procesului de îmbătrânire. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, pielea lor devine mai subțire, mai uscată și mai puțin elastică, ceea ce înseamnă că este mai puțin capabilă să se protejeze de daune. Acest lucru duce la apariția ridurilor, a pliurilor și a liniilor pe piele.

Expresiile faciale, cum sunt zâmbetul, încruntarea sau uitatul pieziș, duc la apariția liniilor fine și a ridurilor încă de la o vârstă fragedă. Apoi, aceste linii se adâncesc pe măsură ce persoana îmbătrânește.

Ridurile afectează în mod diferit persoanele cu diferite nuanțe de piele, din cauza diferențelor structurale și funcționale ale pielii. De exemplu, studiile arată că pielea persoanelor asiatice și de culoare e mai groasă, ceea ce le protejează pe acestea de apariția ridurilor faciale.

Factorii care favorizează apariția ridurilor

Sunt mulți factori care influențează apariția și dezvoltarea ridurilor, printre care:

Portrait of beautiful smiling older woman
  • Vârsta. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, celulele pielii se divid mai încet, iar stratul mijlociu al pielii - dermul - începe să se subțieze. Dermul are o rețea de fibre de elastină și colagen, care oferă suport și elasticitate. Pe măsură ce această rețea se slăbește și se desface cu timpul, se formează riduri pe suprafața pielii. Pielea îmbătrânită reține mai greu umiditatea, nu mai produce suficient sebum și se vindecă mai greu. Toți acești factori contribuie la apariția ridurilor.
  • Expunerea la soare. Radiațiile ultraviolete de la soare și din alte surse accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, în special la persoanele care au tendința de a se arde ușor la soare. Radiațiile descompun fibrele de elastină și colagenul din piele, iar, fără ele, pielea își pierde din rezistență și flexibilitate.
  • Fumatul. Cercetătorii au descoperit că fumatul determină o reducere a producției de colagen nou. Scăderea colagenului duce la apariția ridurilor.
  • Deshidratarea. Hidratarea este esențială pentru menținerea echilibrului de hidratare a pielii și pentru susținerea funcțiilor naturale ale acesteia, inclusiv pentru reînnoirea celulelor și producția de colagen. Fără o hidratare adecvată, pielea poate deveni uscată, lipsită de strălucire și mai predispusă la apariția ridurilor. În plus, deshidratarea poate exacerba ridurile existente, făcându-le să apară mai pronunțate. 
  • Anumite medicamente. Unele medicamente usucă pielea sau îi cresc sensibilitatea la soare. Altele pot afecta producția de colagen. Discută cu doctorul dacă observi că un medicament are trecute în prospect aceste efecte secundare.
  • Poluarea. Poluanții din aerul din mediul înconjurător pot provoca descompunerea colagenului din organism. Cei mai comuni poluanți din mediul dumneavoastră care provoacă riduri includ: particulele (amestecul de lichide și solide microscopice din atmosferă), funinginea, dioxidul de azot.

Cum clasificăm ridurile

Înțelegerea clasificării ridurilor te poate ajuta să identifici cauzele acestora, să alegi tratamentele adecvate și să dezvolți rutine de îngrijire a pielii pentru a ameliora aspectul lor și a preveni apariția altor riduri.

În funcție de zona în care se formează

Ridurile pot fi clasificate în funcție de localizarea lor pe corp, deoarece diferite zone pot fi mai predispuse la riduri din cauza unor factori precum expunerea la soare, mișcarea mușchilor și grosimea pielii în zona respectivă. După locație, ridurile se clasifică în:

  • riduri faciale
  • riduri pe gât
  • riduri pe decolteu
  • riduri pe mâini

Acestea sunt zonele în care se formează cel mai ușor riduri.

În funcție de cauza formării ridurilor

Ridurile se pot clasifica și în funcție de cauzele principale sau factorii care au dus la formarea lor. Iată clasificarea lor după cauză:

  • riduri de expresie, ridurile care se dezvoltă în urma repetării anumitor gesturi faciale de foarte multe ori
  • riduri statice, cele care se dezvoltă din cauza scăderii producției de colagen și elastină, a fumatului, a deshidratării și a poluării
  • riduri gravitaționale, cauzate de gravitație, care trage pielea în jos de-a lungul timpului și o face să atârne, în special în zona gâtului, a maxilarului și a obrajilor

Cum poți încetini apariția ridurilor

Nu poți stopa îmbătrânirea naturală a pielii, dar o poți încetini dacă ții cont de aceste sfaturi:

Utilizează zilnic loțiune cu factor ridicat de protecție solară.

Nu merge la solar.

Hidratează-ți pielea zilnic.

Demachiază-te zilnic și spală-te pe față. 

Renunță la fumat.

Hidratează-te.

Asigură-te că ai o dietă echilibrată.

woman holds a jar with a cosmetic cream in her hands

Principiile îngrijirii tenului împotriva ridurilor

Cel mai important lucru în întreținerea tenului e formarea unei rutine zilnice de îngrijire pe care să o respecți mereu. 

Demachiază-te, spală fața cu un agent de spălare blând cu pielea, hidrateaz-o cu seruri și creme potrivite pentru tipul tău de ten.

Produse cosmetice care combat ridurile

Industria produselor cosmetice pentru femei e uriașă și uneori e greu să navighezi prin ea ca să găsești produsele potrivite pentru tine. Cu toate acestea, în marea de opțiuni, anumite ingrediente ies în evidență pentru eficiența lor dovedită în combaterea semnelor de îmbătrânire.

0002
  • acidul hialuronic. Are o capacitate excepțională de a atrage și reține moleculele de apă, deci hidratează pielea din interior. De asemenea, oferă o barieră de protecție a pielii, are proprietăți anti-inflamatorii și netezește ridurile. În plus, e potrivit pentru toate tipurile de piele.
  • retinolul. Acest derivat al vitaminei A e renumit pentru capacitatea sa de a stimula producția de colagen a pielii și de a crește viteza de regenerare a celulelor. În plus, desfundă porii, reglează producția de sebum și calmează roșeața și iritațiile.
  • vitamina C. Serurile cu vitamina C oferă luminozitate pielii, estompează petele pigmentare și reduce semnele de îmbătrânire. Protejează pielea de radiațiile UV și previne fotoîmbătrânirea cutanată.
  • colagenul. E o proteină esențială care servește ca element de construcție pentru piele, oferind structură, fermitate și elasticitate. Menține sănătatea, hidratarea și elasticitatea pielii, ceea ce îl face un ingredient valoros în produsele cosmetice.
  • coenzima Q10. Un compus natural care se găsește în fiecare celulă a corpului, inclusiv în piele, coenzima Q10 joacă un rol vital în producția de energie celulară și servește ca un antioxidant puternic. Tot ea stimulează sinteza colagenului și susține procesul de reparare a pielii, în timp ce susține bariera de lipide a acesteia.

Masajul antirid

Meloni 52

Masajul, atât facial, cât și corporal, are numeroase beneficii pe lângă cel de relaxare:

  • Îmbunătățește circulația: masajul stimulează circulația sângelui și alimentează celulele cu oxigen și nutrienți.
  • Reduce tensiunea și stresul acumulate pe parcursul zilei și netezește ridurile cauzate de expresiile faciale
  • Stimulează drenajul limfatic, ceea ce ajută la reducerea inflamației și a retenției de lichide. Drenajul limfatic poate avea ca efect întărirea și definirea conturului feței.
  • Susține absorbția produselor cosmetice în piele
  • Stimulează producția de colagen, care contribuie la reducerea ridurilor fine
  • Tonifică mușchii faciali, lucru care previne lăsarea pielii și sculptează conturul feței
  • Conferă un efect de strălucire: prin stimularea circulației, a drenajului limfatic și a producției de colagen, masajul facial poate oferi pielii un efect puternic de luminozitate.

De aceea, e foarte important să incluzi în rutina ta masajul facial. Pentru o experiență cât mai luxuriantă, alege una dintre superbele role pentru masaj de aici.

Estomparea ridurilor

Dacă vrei să ții sub control ridurile, e important să iei niște măsuri preventive, să-ți schimbi anumite obiceiuri de viață și să adopți practici sănătoase de îngrijire a pielii. Iată ce poți face pentru a estompa ridurile la orice vârstă.

La 20 de ani

Primele riduri apar de la 20 de ani. Cele mai frecvente sunt cele orizontale de pe frunte, care sunt cauzate de ridicare sprâncenelor. Ce poți face la această vârstă ca să arăți mai tânără mai târziu: 

  • folosește protecție solară zilnic
  • nu fuma
  • nu consuma alcool sau droguri
  • folosește produse cu retinol
  • nu-ți stoarce coșurile
  • formează-ți o rutină de îngrijire a pielii

La 25 de ani

Începând cu vârsta de 25 de ani, se accentuează ridurile din zonele expuse la soare, precum fața, gâtul și mâinile. E bine să investești într-o rolă de masaj pentru față și diverse produse specifice pentru menținerea elasticității pielii, precum acidul hialuronic și creme hidratante potrivite pentru nevoile feței tale.

La 30 de ani 

După 30 de ani, pielea începe să-și piardă din elasticitate și să aibă tendințe de hiperpigmentare. De obicei, se adâncesc ridurile de pe frunte. Deja îți cunoști bine pielea, așa că scoate din rutina zilnică produsele de care nu ai nevoie. Investește într-o cremă de noapte nutritivă și o cremă bună pentru pielea sensibilă de sub ochi.

La 40 de ani

Până la vârsta de 40 de ani, pielea pierde cam 24 la sută din colagen, iar producția de estrogen începe să scadă. Poți începe să iei suplimente cu colagen. De asemenea, investește în seruri concentrate cu retinol și vitamina C și în agenți de iluminare.

La +50 de ani

Pe măsură ce ne apropiem de 50 de ani, procesul de regenerare a celulelor încetinește, iar celulele vechi rămân mai mult timp la suprafața pielii. De aceea, exfolierea e foarte importantă la această vârstă. Folosește seruri de noapte și creme cu retinol, respectă programul de somn și nu uita să faci mișcare, pentru că îmbunătățește circulația și procesul de oxigenare a pielii.

Cum previi ridurile

Principiile de bază în prevenirea ridurilor sunt:

  • Utilizarea produselor cu factor de protecție solară peste 30 SPF
  • Hidratarea
  • Respectarea rutinei zilnice de îngrijire 
  • O dietă echilibrată♥
  • Un stil de viață sănătos, fără fumat și alcool
  • Un program de exerciții fizice regulate
  • Respectarea programului de somn
  • Gestionarea stresului
  • Tratamentele profesionale precum microdermoabraziunea, peeling-ul chimic sau terapia cu laser

Întrebări frecvente privind ridurile

Când vine vorba de riduri, oamenii au adesea foarte multe întrebări motivate de dorința de a preveni și trata aceste semne comune de îmbătrânire. Vom răspunde la cele mai populare.

Machiajul provoacă riduri?

Machiajul în sine nu provoacă riduri, dar anumite obiceiuri legate de el da. Dacă nu te demachiezi, machiajul poate astupa și sufoca porii, ceea ce limitează capacitatea organismului de a produce colagen. E ok dacă se întâmplă din când în când să nu te demachiezi seara, dar dacă transformi asta într-un obicei nesănătos, poți cauza îmbătrânirea prematură a pielii. 

Ai grijă să tratezi blând pielea în timpul curățării, fără să tragi de ea sau să o întinzi prea tare.

Alege produse de machiaj cu ingrediente prietenoase și hidratante. Dacă au și factor de protecție solară, e ideal.

Cofeina provoacă riduri?

Încă nu s-au făcut suficiente cercetări riguroase despre efectele cofeinei asupra pielii, dar se știe că acest compus din cafea e antioxidant, ceea ce înseamnă că îți poate proteja pielea de elementele care deteriorează colagenul din piele și provoacă ridurile. În plus, îmbunătățește circulația și are efecte anti-inflamatorii pentru piele. 

Totuși, cafeaua poate cauza riduri prin deshidratare, pentru că e diuretică, și prin tulburarea programului de somn, care e esențial pentru un ten frumos. Așadar, ai grijă cum o folosești. Hidratează-te mereu după ce bei cafea și nu bea cafea la o oră prea târzie, ca să nu-ți strici somnul de frumusețe!

Ce alimente și băuturi ajută la reducerea ridurilor?

Substanțele nutritive pe care le consumi îți ajută pielea să rămână sănătoasă. Include următoarele elemente în dietă ca să ai un ten frumos:

  • Apă
  • Vitamina A și C
  • Proteine (carne, pește, ouă)
  • Ceai verde (are antioxidanți)
  • Sucurile naturale (spanac, fructe de pădure, morcovi)

Care este diferența dintre riduri și linii fine?

Liniile fine și ridurile sunt ambele semne ale îmbătrânirii, dar diferă în ceea ce privește aspectul, cauzele și profunzimea lor. 

Liniile fine sunt superficiale și mai puțin vizibile. Se formează în special în zonele feței care se mișcă frecvent, cum ar fi în jurul ochilor, în jurul gurii și pe frunte. 

Ridurile sunt cute mai adânci și mult mai vizibile decât liniile fine. Apar de obicei în zonele cele mai expuse la soare și după o anumită vârstă la care pielea începe să-și piardă elasticitatea.


crossmenu