Livrăm în toată Europa (durată de livrare 4-7 zile)
Transport gratuit la comenzile de minim 170 lei *
-15% la min. 180 lei cu codul RELAX15

Shop All
decembrie 7, 2023

Pungi sub ochi: Ce sunt, care sunt cauzele apariției și cum scapi de ele 

Deși aproape întotdeauna pungile sub ochi nu sunt un motiv de îngrijorare, sunt inestetice și te pot face să arăți mai în vârstă sau cu pielea îmbătrânită prematur. Este important să identificăm cauzele de la baza acestei probleme pentru a lua o serie de măsuri de reducere și prevenire a intensificării. De obicei, pungile sub ochi sunt legate de lipsa somnului, oboseală, dar și genetica și înaintarea în vârstă joacă roluri importante.

Ce sunt pungile de sub ochi (edem infraorbital) la femei și

pungi sub ochi la femei si barbati

bărbați

Pungile de sub ochi (cunoscute sub denumirea științifică de edem infraorbital) se formează atunci

când pielea de sub ochi devine slăbită și lăsată, formând, așa cum spune și numele, un aspect de „pungă”. Acestea sunt rezultatul unei acumulări vizibile de țesut adipos și alte țesuturi sub ochi. Excesul de lichid din organism se poate acumula inclusiv în această zonă, făcând pleoapele inferioare să pară și mai umflate - edem sub ochi. În general, se observă de obicei pungi sub ochi dimineața, din cauza acumulării peste noapte a fluidelor în acea zonă. 

Pungile sub ochi pot apărea atât în cazul bărbaților, cât și femeilor.

Pungi sub ochi: Cauze 

Care sunt principalele cauze pungi sub ochi? Înaintarea în vârstă este cea mai frecventă cauză a pungilor sub ochi. Cazurile de pungi sub ochi la copii sunt destul de rare și de izolate. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, experimentăm o pierdere de țesut adipos și colagen, componenta majoră a țesuturilor conjunctive din piele, mușchi și alte zone ale corpului. Nivelurile scăzute de colagen fac ca pielea și mușchii de la nivelul întregului corp să își piardă elasticitatea și tonusul. Această lăsare a pielii este vizibilă în special în jurul ochilor, deoarece pielea de acolo este foarte subțire.

Alți factori care pot contribui la apariția de umflături sub ochi sau pungi sub ochi includ:

  • retenție de fluide;
  • lipsa somnului;
  • oboseală/epuizare;
  • consumul crescut de sare;
  • deshidratarea;
  • expunerea crescută la soare;
  • alergii;
  • stres;
  • oboseala ochilor;
  • anumite infecții;
  • fumatul;
  • consumul de alcool;
  • afecțiuni medicale cronice – ca boli tiroidiene;
  • retenția de apă cauzată uneori de unele afecțiuni ale rinichilor ce pot genera pungi sub ochi;
  • lipsa îngrijirii corecte a pielii – lipsa demachierii, utilizarea produselor nepotrivite pentru zona ochilor etc.;
  • genetica.

Pungi sub ochi: Tratament

Care sunt principalele remedii pentru ochi umflați și pungi sub ochi? Pungile de sub ochi sunt de obicei o preocupare cosmetică și nu necesită tratament medical. Remediile la domiciliu și modificările stilului de viață pot ajuta la reducerea acestei probleme. Însă, dacă sunteți îngrijorat de aspectul pungilor de sub ochi, discutați cu medicul, pentru a vă recomanda un tratament pungi sub ochi, inclusiv medical sau chiar chirurgical. 

În primul rând sunt necesare modificări ale stilului de viață: dormiți suficient și evitați epuizarea fizică și mentală, adoptați o rutină personalizată de îngrijire a pielii și consumați suficientă apă pentru a preveni deshidratarea. În continuare, tratamentele depind de severitatea problemei și de cauzele de bază.

Remedii pentru cearcane si pungi sub ochi la domiciliu

Atunci când pungile de sub ochi sunt rezultatul unor probleme de mediu sau de sănătate, unele remedii pentru cearcăne și pungi sub ochi sau schimbări ale stilului de viață pot ajuta la reducerea aspectului lor. Chiar dacă uneori nu pot fi eliminate complet, schimbările stilului de viață și gestionarea cauzelor de bază pot ajuta la minimizarea pungilor de sub ochi.

Odihna de calitate și poziția de somn corectă

Cum scap de cearcăne și pungi sub ochi? Principalele remedii pentru ochi umflati țin de stilul de viață. În primul rând, este important să ne asigurăm că dormim suficient. CDC recomandă cel puțin 7 până la 9 ore de somn în fiecare noapte pentru adulți, în funcție de vârstă. Foarte important este și să avem un somn de calitate și odihnitor. În acest sens, este bine să adoptăm o rutină de seară, să stabilim un program de somn, să evităm stimulentele înainte de culcare. De asemenea, este importantă și poziția de somn. Dormiți cu perna ridicată câțiva centimetri sau folosiți o pernă suplimentară pentru a preveni acumularea de lichid în jurul ochilor.

Comprese reci pentru pungi sub ochi

Cum scapi de pungile de sub ochi? Compresele reci sunt un cunoscut tratament naturist pungi sub ochi. Reduc inflamația și duc la constricția vaselor de sânge, ceea ce produce micșorarea țesuturilor și reducerea aspectului de umflare sub ochi. Nu aplicați gheață direct pe piele – folosiți comprese ușor reci. Mențineți aproximativ 10 minute. Puteți aplica, de asemenea, felii de castravete sau pliculețe de ceai răcite.

Hidratarea și alimentația corespunzătoare

Consumați suficientă apă pentru a preveni deshidratarea. Însă, evitați consumul crescut de lichide înainte de culcare și excesul de sare pe tot parcursul zilei. 

La fel de importantă este și alimentația, care trebuie să fie echilibrată, cât mai puțin procesată. Consumați alimente bogate în vitamina C, care ajută corpul să absoarbă mai mult acid hialuronic. De asemenea, consumați mai multe alimente bogate în fier, deoarece deficitul de fier poate provoca cearcăne și pungi sub ochi. Nu în ultimul rând, reduceți aportul de sare. Consumul crescut de alimente sărate poate contribui la apariția pungilor sub ochi. 

Diminuează/renunță la viciile precum fumat și alcool 

Pentru a reduce pungile de sub ochi este important și să renunțăm la fumat și să reducem consumul de alcool. Fumatul usucă și slăbește pielea, ducând la îmbătrânirea prematură, în special în jurul ochilor. Alcoolul poate juca, de asemenea, un rol în apariția pungilor de sub ochi. De asemenea, deshidratează pielea, ceea ce duce la iritarea zonei delicate din jurul ochilor.

Ai grijă la rutina de îngrijire a tenului 

Lista de remedii pentru cearcăne și ochi umflați include neapărat măsuri de îngrijire a pielii. Nu putem avea o piele suficient de frumoasă și strălucitoare fără o rutină corectă și eficientă de îngrijire. În primul rând, asigurați-vă că vă îndepărtați machiajul de pe față înainte de culcare pentru a evita iritațiile. În al doilea rând, folosiți produse de îngrijire adaptate în funcție de nevoile pielii. Cele mai importante sunt produsele hidratante, pentru a preveni uscarea pielii. De asemenea, se folosesc diferite produse în funcție de problemele pielii – în cazul pungilor de sub ochi în general se folosesc produse pe bază de cafeină. Nu uitați să depozitați produsele de skincare în mod adecvat pentru a nu-și pierde eficacitatea și pentru ca ingredientele active să nu se deterioreze. Un mod ideal de depozitare a anumitor cosmetice este cu ajutorul unui mini-frigider pentru cosmetice.

Folosește o cremă hidratantă 

Cea mai bună cremă pentru pungile de sub ochi este crema hidratantă.

globuri cryo

Hidratarea este esențială pentru a reduce pungile de sub ochi. Pentru zona ochilor este indicat să folosiți o cremă special concepută. Produsele hidratante pot fi folosite în asociere cu masajul facial, pentru îmbunătățirea aspectului general al pielii. În acest sens puteți folosi globuri cryo de masaj, pentru reducerea zonelor umflate. Aceste globuri de crioterapie se pun la frigider 10-15 minute și ulterior se folosesc pentru masaj facial. Reduc edemul sau umflarea, inflamația, stimulează producția de colagen, stimulează circulația sangvină, îmbunătățesc elasticitatea pielii, au efect de lifting și îmbunătățesc absorbția produselor de îngrijire folosite.

Totodată, se pot folosi pietre Gua Sha pentru masarea zonelor de sub ochi. Gua Sha reduce tensiunea facială prin relaxarea mușchilor și diminează apariția ridurilor și a pungilor sub ochi.

Introdu în rutina ta un ser cu cafeină 

Cafeina este un vasoconstrictor pe lista principalelor remedii pentru pungile de sub ochi. Micșorează vasele de sânge și poate reduce edemul de sub ochi. Are și proprietăți antiinflamatorii, ceea ce poate contribui la reducerea inflamației locale și a pungilor de sub ochi. De asemenea, poate stimula circulația sangvină, favorizând drenajul limfatic. Serurile cu cafeină nu trebuie să lipsească astfel din rutina de îngrijire a pielii dacă vă confruntați cu pungi sub ochi. Rețineți, însă, că de obicei efectele sunt temporare și rezultatele pot varia de la o persoană la alta, în funcție de cauze.

Folosește o mască hidratantă pentru ochi 

rola masaj facial

Pentru hidratare optimă poate fi util să introduceți în rutina de îngrijire a pielii și o mască intens hidratantă pentru ochi ca remediu pungi sub ochi. Astfel de măști pentru zona ochilor hidratează intens pielea, estompează pungile de sub ochi, cearcănele și chiar reduc liniile fine. Pentru un efect suplimentar puteți folosi și un roller facial care îmbunătățește aspectul pielii. O astfel de rolă de masaj facial îmbunătățește circulația sangvină, favorizează absorbția mai eficientă a produselor cosmetice (inclusiv ingredientele din măștile hidratante pentru ochi și seruri), accelerează drenajul limfatic și calmează pielea. 

Tratament medical noninvaziv pentru pungi sub ochi 

Dacă pungile de sub ochi sunt severe sau remediile prezentate anterior nu dau rezultate, consultați medicul dermatolog sau un specialist în îngrijirea pielii. Uneori pot fi necesare și utile în astfel de cazuri diferite tratamente non-invazive. Acestea pot include tratament cu laser, peelinguri chimice, fillere dermice. Pot minimiza aspectul pungilor de sub ochi, îmbunătățesc aspectul și pot reduce pigmentarea.

Tratament medical chirurgical pentru pungi sub ochi 

Dacă ați încercat diferite remedii pungi sub ochi și nu sunteți mulțumită de rezultate, sunt disponibile și proceduri chirurgicale pentru a vă ajuta să scăpați de pungile de sub ochi. Chirurgia cosmetică a pleoapelor, cunoscută și sub denumirea medicală de blefaroplastie, poate strânge și netezi pielea de sub pleoapele inferioare. Poate fi folosită și pentru a trata pleoapele umflate sau căzute. Discutați cu medicul despre beneficiile, riscurile și efectele secundare ale intervenției chirurgicale pentru îndepărtarea pungilor de sub ochi.

Diferența dintre cearcăne și pungi sub ochi 

Cearcănele și pungile de sub ochi sunt probleme estetice destul de comune, care pot începe să apară de la 30 de ani și chiar mai devreme, în funcție de mai mulți factori. Cearcănele sunt zone întunecate sau decolorate care apar sub zona ochilor sau în jur. Pot varia de la nuanțe ușor albăstrui sau violet până la nuanțe mai închise sau chiar cearcăne roșii sub ochi. Sunt date de subțierea pielii din jurul ochilor, care face ca vasele de sânge să devină mai vizibile. Alte cauze pot include oboseala, epuizarea, lipsa somnului, stresul etc. Pungile de sub ochi, pe de altă parte, sunt zone umflate care se formează sub ochi – pot fi mai închise la culoare sau de aceeași culoare cu pielea din jur. De multe ori, cearcănele și pungile sub ochi apar împreună, inclusiv sub aspect de cearcăne umflate.

Cum previn apariția pungilor de sub ochi 

Din păcate, nu există o modalitate garantată de a preveni astfel de cearcăne și pungi sub ochi. Cu toate acestea, având grijă de pielea noastră și menținând un stil de viață cât mai sănătos, putem minimiza sau întârzia dezvoltarea pungilor sub ochi.

Iată câteva recomandări care previn și te scapă de pungile de sub ochi:

  • Dormiți suficient și luați măsuri pentru a avea un somn odihnitor. Dormiți cu capul ușor ridicat pentru a preveni acumularea de lichid.
  • Adoptați o rutină eficientă și corectă de îngrijire a pielii – nu uitați de demachiere, hidratare și protecție solară.
  • Adoptați o alimentație variată și sănătoasă.
  • Consumați suficientă apă. 
  • Renunțați la fumat. Nu numai că fumatul contribuie la apariția pungilor de sub ochi, dar îmbătrânește pielea prematur, ducând și la cearcăne și riduri sub ochi.
  • Găsiți modalități sănătoase de gestionare a stresului.
  • Limitați consumul de alcool. 

Surse foto: Freepik

Referințe:

  1. https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/bags-under-eyes
  2. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-get-rid-of-bags-under-eyes
  3. https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/how-to-get-rid-of-bags-under-your-eyes
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/316710
  5. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bags-under-eyes
  6. https://www.verywellhealth.com/under-eye-bags-5087308

crossmenu