Livrăm în toată Europa (durată de livrare 4-7 zile)
Transport gratuit la comenzile de minim 170 lei *
-15% la min. 180 lei cu codul RELAX15
Până la -50% reducere la pachetele de Crăciun! Click aici!

Shop All
aprilie 15, 2024

Cuperoza - Ce este? Cauze, simptome și tratament  

Dacă te confrunți cu roșeață persistentă sau frecventă la nivelul tenului, trebuie să știi că poate fi vorba despre cuperoză. Aceasta este o problemă dermatologică, în primul rând caracterizată prin eritem sau roșeață, iritație și capilare mici dilatate la nivelul feței.

Ce este cuperoza? 

Cuperoza este o afecțiune a pielii, caracterizată prin roșeață la nivelul tenului. Apare din cauza scăderii elasticității de la nivelul pereților capilari. Alături de mici vase de sânge vizibile, persoanele cu ten cuperozic pot avea, de asemenea, pete roșii pe față, precum și senzație de arsură și usturime pe piele. Cuperoza este mai frecventă la persoanele cu piele mai subțire și sensibilă.

Afectează în principal femeile cu vârsta de peste 30 de ani. În cazuri rare, pielea cuperozică se poate transforma în rozacee, o afecțiune care provoacă inflamație cronică și roșeață severă pe față, inclusiv pe frunte și bărbie.

Woman Dealing With Rosacea Skin Condition Face

Cauze cuperoză și factori de risc

Înroșirea feței este uneori normală. Este normală, de exemplu, când facem efort sau suntem expuși la frig. În condiții normale, capilarele dilatate se îngustează ulterior, iar pielea ajunge la o culoare naturală. Însă, când vasele devin vizibile în mod constant și se măresc în timp, vorbim despre cuperoză. Pot exista mai multe cauze cuperoza și factori de risc.

Cuperoza - Cauzele acestei afecțiuni 

Cauza pentru piele cuperozică nu este pe deplin înțeleasă. Se crede că genetica, reacțiile sistemului imunitar, factorii de mediu, expunerea la anumite microorganisme și disfuncția nervilor care controlează vasele de sânge joacă un rol în dezvoltarea sa.

Există mai ales o componentă ereditară - pielea care este din punct de vedere structural mai subțire și mai sensibilă, cu pereți capilari slăbiți, prezintă un risc mai mare de cuperoză. Cauza principală este astfel lipsa de elasticitate a vaselor mici de sânge care, la stres extern (căldură intensă, lumina soarelui, emoții puternice, schimbări bruște de temperatură) suferă o astfel de dilatare, încât tenul capătă aspect roșiatic, cu pete și vene dilatate. De asemenea, cuperoza poate rezulta și în urma unor probleme precum arsuri solare intense.

Cuperoza este o problemă cronică și, dacă nu este tratată, se poate dezvolta într-o afecțiune clinică mai severă cunoscută sub numele de rozacee.

Cuperoza - Factori de risc 

La apariția sau agravarea cuperozei pot contribui și o serie de factori de mediu. De exemplu, expunerea la frig, vânt sau căldură extremă poate contribui la apariția acestei probleme. Pe lângă schimbările bruște de temperatură, și alți factori precum fumatul, consumul de alcool, stresul, arsurile solare, consumul de corticosteroizi și menopauza pot duce la apariția unui ten cuperozic.

Astfel, principalii factori de risc pentru cuperoză includ:

  • consumul de alimente sau băuturi fierbinți; 
  • consumul de alimente picante;
  • consumul de alimente cum ar fi ciocolată, scorțișoară, roșii și citrice, vin roșu etc.;
  • consumul de alcool;
  • expunere la temperaturi extreme;
  • expunere la lumină ultravioletă (UV); 
  • fumatul;
  • emoții intense;
  • activitate fizică intensă; 
  • anumite produse cosmetice;
  • utilizarea de medicamente care dilată vasele de sânge.

Cuperoza afectează în principal femeile cu vârsta peste 30 de ani. De asemenea, femeile aflate la menopauză pot fi mai predispuse. Sub influența modificărilor hormonale, pot apărea cu ușurință modificări ale microcirculației sangvine.

Cuperoză sau rozacee? Care sunt diferențele 

Rozaceea este o formă de cuperoză. Este o afecțiune cronică a tenului care apare în principal la femeile de vârstă mijlocie. Iată câteva diferențe dintre cuperoză și rozacee:

  • Cuperoza este de obicei stadiul incipient al rozaceei, un ten cu rozacee manifestându-se prin vase de sânge vizibile pe față sau 'vinisoare rosii pe fata'.
  • Cuperoza este o afecțiune vasculară și apare ca roșeață localizată în zone specifice. Rozaceea, pe de altă parte, este asociată cu roșeață permanentă ce implică vasele mici de sânge, având asociate și erupții cutanate, coșuri și pustule mici, iritații oculare, piele îngroșată pe nas. 
  • Tenul cuperozic este legat de afectarea elasticității vaselor de sânge de pe față. Rozaceea se crede că este legată mai mult de o componentă inflamatorie care necesită tratament rozacee specific, în care vasele sunt prea predispuse la dilatare - nu vorbim neapărat de o pierdere a elasticității. 
  • Unele dintre simptomele cuperozei și rozaceei (atunci când vorbim de o rozacee usoara) sunt similare, deși există unele variații ușoare. Simptomele unui ten cuperozic pot include mâncărime, senzație de arsură, furnicături, roșeață, sensibilitate a pielii, telangiectazii și roșeață ocazională sau persistentă a feței.  Simptomele rozaceei pot include erupții cutanate asemănătoare acneei, coșuri și pustule (în cazul unui diagnostic de rozacee papulo-pustuloasă), vase de sânge umflate, ochi uscați sau iritați, roșeață facială ocazională sau persistentă, înroșire, mâncărime, vase de sânge vizibile, usturime, senzație de arsură, piele roșie îngroșată pe nas sau roșeață în jurul nasului.

Cuperoza - Simptome și stadii de evoluție

Principalul simptom al cuperozei este apariția unor capilare mici dilatate, care pe față formează un fel de aspect de pânză de păianjen în tonuri roșiatice caracteristice. Pe lângă aceste vase de sânge vizibile, persoanele cu piele cuperozică pot prezenta și alte simptome.

Principalele simptome de cuperoză sau ten cuperozic includ (în ordinea evoluției problemei):

  • vase de sânge vizibile;
  • telangiectazii și roșeață pe față, ocazională sau persistentă - roșeața apare ca urmare a dilatării vaselor de sânge:
  • uscăciune a pielii;
  • sensibilitatea pielii;
  • furnicături; 
  • prurit sau mâncărime;
  • senzație de arsură.

Cuperoza - Stadiul I

În etapa de început de cuperoză, aceasta se manifestă prin înroșire cauzată de dilatarea capilarelor, mai ales la nivelul bărbiei și obrajilor. În această etapă, nivelul de roșeață este reversibil, deoarece se menține încă efectul de contractilitate a vaselor sangvine. Astfel, roșeața poate să dispară temporar.

Cuperoza - Stadiul II 

În a doua etapă a cuperozei, apare un aspect de pânză de păianjen la nivelul pielii, cauzat de dilatarea vasculară. În această etapă se reduce capacitatea de contracție a capilarelor. În consecință, roșeața nu mai este reversibilă.

Cuperoza - Stadiul III 

Al treilea stadiu de cuperoză are asociate și alte modificări, precum uscarea pielii și scăderea elasticității. De asemenea, pot să apară și simptome ca hipersensibilitate a pielii la atingere sau la expunerea la soare. Uneori pot să apară și simptome de udem.

Cuperoza - Cum se pune diagnosticul?

Pentru stabilirea unui diagnostic este important să mergeți la medic. Medicul vă va examina pielea și va adresa o serie de întrebări privind simptomele prezente, factorii de risc și istoricul medical. Nu există un test specific pentru diagnosticarea cuperozei. Însă, pot fi efectuate alte investigații pentru a exclude alte afecțiuni, cum ar fi reacțiile alergice, psoriazisul sau lupusul.

Woman Beauty Salon Face Treatment

Cuperoza - Tratament

Când vorbim despre cuperoză, tratamentul este unul simptomatic. În acest moment, nu există un remediu pentru cuperoză, așa că tratamentul se concentrează pe gestionarea simptomelor. Un prim pas rămâne evitarea factorilor declanșatori. Acest lucru vă poate ajuta să minimizați simptomele. De asemenea, pot exista și alte măsuri de tratament. Iată câteva exemple:

Crioterapia

Crioterapia poate fi utilizată uneori pentru a reduce inflamația și pentru a ameliora astfel înroșirea pielii asociată cu tenul cuperozic. Presupune expunerea țesutului afectat la temperaturi mai reduse și se efectuează în cabinete de specialitate. Principiul din spatele crioterapiei este că expunerea pielii la temperaturi reduse va scădea fluxul de sânge către zona afectată, reducând astfel roșeața și inflamația.

Terapia cu lumină intens pulsată (IPL) 

Un alt tratament pentru pielea cuperozică este terapia cu lumină intens pulsată (IPL). Acest tratament cuperoză laser acționează prin micșorarea vaselor de sânge. Poate duce la o reducere cu 50 % a vaselor de sânge vizibile, iar procedura de tratament laser cuperoză este nedureroasă și neinvazivă.

Terapia cu CO2

Aceasta este o altă metodă de tratament cuperoză, ce îmbunătățește aspectul pielii. Este un tratament dermatologic de specialitate ce reduce roșeața.

Mezoterapia

Această metodă de tratament reduce înroșirea și în plus favorizează regenerarea pielii afectate. Presupune introducerea anumitor substanțe la nivelul pielii, pentru a reduce simptomele și pentru a ajuta la îmbunătățirea aspectului tenului.

Terapia cu ozon

Această metodă de tratament implică injectarea unul amestec de oxigen-ozon pentru a regla și reface microcirculația la nivelul vaselor sangvine de la nivelul feței. Se efectuează la cabinet și poate ajuta la reducerea inflamației.

Meloni 36

Masajul facial

Masajul facial poate fi benefic, dar este important să fie delicat. Poate îmbunătăți circulația sangvină și poate

ameliora simptomele cuperozei. Pot fi folosite și role de masaj facial sau globuri Cryo din sticlă pentru masaj. Rețineți, însă, că mișcările trebuie să fie blânde, pentru a nu irita pielea și pentru a nu agrava simptomele deja prezente.

Tratament cu creme anticuperoză și unguente

Pentru cuperoza uşoară până la moderată, medicul vă poate recomanda o cremă pt cuperoză sau un gel. Astfel de produse pentru cuperoză pot fi pe bază de brimonidină, acid azelaic sau metronidazol. Cremele sau gelurile trebuie aplicate frecvent pentru a vedea rezultate. Este important să mergeți la medic pentru diagnostic și pentru a vă recomanda cea mai bună cremă pentru cuperoză, în funcție de simptome și severitatea problemei.

Tratament antibiotic

Uneori, medicul poate recomanda medicamente pentru cuperoză – de exemplu, un tratament cu medicamente antibiotice pentru a controla inflamația și pentru a preveni infecțiile secundare ale pielii afectate.

Schimbări în alimentație 

Așa cum am văzut anterior, evitarea factorilor declanșatori este un pas esențial în gestionarea cuperozei. Este important să evitați alimentele și băuturile care pot agrava simptomele cuperozei, cum ar fi alimentele picante, fierbinți, ciocolata sau alcoolul. Pentru a vedea exact la ce alimente reacționați, poate fi util să țineți un jurnal alimentar în care să notați alimentele consumate și simptomele care apar.

Rutina de skincare potrivită 

Îngrijirea adecvată este una dintre principalele abordări pentru a reduce simptomele cuperozei. Trebuie să aveți o rutină de skincare adaptată nevoilor pielii. În primul rând, cuperoza este caracterizată de slăbirea vaselor de sânge. Pentru a nu agrava starea pielii, trebuie să vă asigurați că îngrijirea pielii este una cât mai blândă. Nu folosiți produse dure, abrazive sau exfolianți puternici. 

Nu uitați de curățare, folosiți un demachiant blând, aplicați o cremă hidratantă eficientă și o cremă de protecție solară cu spectru larg. Alegeți seruri de față și creme potrivite pentru tenul sensibil, iritat și afectat de cuperoză. De asemenea, temperatura optimă a apei pentru spălarea feței este caldă. Apa prea fierbinte sau prea rece poate agrava simptomele cuperozei. Când vorbim despre produse de skincare, folosiți numai produse fără alcool și fără ingrediente iritante. Nu uitați că trebuie să depozitați corect produsele de skincare - în cazul anumitor produse, poate fi benefică utilizarea unui minifrigider pentru cosmetice.

De asemenea, puteți folosi o cremă cuperoză tip corector cu efect de acoperire, cu nuanțe de verde, pentru a neutraliza petele roșii de la nivelul pielii și capilarele vizibile. 

Posibile complicații ale cuperozei

Cuperoza necesită diagnostic și tratament adecvat. Dacă nu este gestionată corect, se poate agrava. În anumite cazuri, poate cauza unele complicații, inclusiv rozacee. De asemenea, pielea poate deveni mai sensibilă la factori de mediu iritanți, la leziuni, arsuri solare sau infecții. Nu în ultimul rând, roșeața persistentă și modificările cauzate de cuperoză pot să afecteze starea emoțională și stima de sine.

Cuperoza - Metode de prevenție

Nu putem preveni de fiecare dată cuperoza, dar putem lua unele măsuri pentru a reduce riscul de apariție. Iată câteva recomandări:

  • Evitați factorii declanșatori, factori ce pot declanșa sau agrava simptomele de cuperoză. Acești factori pot să includă expunerea la soare, expunerea la temperaturi extreme (cald sau rece), expunere la vânt puternic, consumul de alcool, consumul de alimente picante, stresul și utilizarea de produse cosmetice nepotrivite și iritante. 
  • Folosiți zilnic un produs de protecție solară. Acest pas este esențial pentru protejarea pielii, inclusiv pentru a preveni agravarea cuperozei sau pentru a reduce riscul de apariție a acestei probleme. 
  • Folosiți produse de îngrijire a tenului sigure, blânde, fără ingrediente dure și iritante.

Este important să mergeți la medic dacă observați orice semne de probleme dermatologice, care pot indica un ten cuperozic sau alte afecțiuni ale pielii.

Surse foto: Freepik


crossmenu