Livrăm în toată Europa (durată de livrare 4-7 zile)
Transport gratuit la comenzile de minim 170 lei *
-15% la min. 180 lei cu codul SPRING15

Shop All
februarie 5, 2024

Masajul facial - beneficii, pași de urmat și recomandări

A avea grijă de pielea ta nu înseamnă doar seruri scumpe, rutine complexe de îngrijire a pielii sau proceduri cosmetice. Există și pași simpli prin care putem avea o piele frumoasă și sănătoasă. Un exemplu este masajul facial, care relaxează mușchii, îmbunătățește circulația și ne poate ajuta să arătăm mai bine.

Ce este masajul facial?

Masajul facial a câștigat popularitate în ultimii ani și a devenit un element de bază al rutinelor de frumusețe. Poate fi realizat manual (masajul facial manual) sau cu ajutorul unor dispozitive special concepute. De asemenea, se pot folosi diverse tehnici, care pot varia în funcție de preferințele personale și de obiectivele individuale. Se aplică de obicei diferite uleiuri, seruri sau loțiuni pentru a oferi beneficii suplimentare pielii. Tipurile mișcărilor variază, dar se folosesc de obicei mișcări circulare ușoare cu vârfurile degetelor, începând de la mijlocul feței și continuând spre exterior.

Care sunt beneficiile masajului facial?

Există diverse tehnici de masaj facial, de la mișcări circulare ușoare cu vârfurile degetelor pentru a relaxa mușchii feței, până la aplicarea unei presiuni mai mari cu degetele, în anumite puncte ale feței, pentru reducerea tensiunii și stimularea circulației sangvine. Masajul facial poate avea numeroase beneficii pentru sănătatea și aspectul pielii, precum și pentru starea generală de bine. Iată câteva dintre beneficiile masajului facial:

Tonifierea mușchilor feței

Masajul facial ajută la tonifierea musculaturii feței și ameliorează tensiunea. Fără să ne dăm seama, acumulăm multă tensiune la nivelul feței, cu fiecare emoție pe care o simțim, ceea ce poate provoca atât disconfort, cât și riduri. Prin masarea și stimularea acestor mușchi, masajul facial pentru riduri ajută la menținerea fermității și elasticității, poate duce la relaxarea mușchilor feței, reducând tensiunea acumulată.

Reducerea ridurilor

Unul dintre beneficiile importante ale masajului facial este efectul anti-îmbătrânire și de reducere a ridurilor. Un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul Skin Research and Technology (2022) a arătat că masajul facial a prezentat efecte de lifting după 2 săptămâni, rezultatele fiind analizate la nivel morfologic. Mișcările blânde stimulează circulația sangvină în zona feței, ceea ce susține oxigenarea și hrănirea pielii. Acest lucru favorizează regenerarea celulară și reducerea semnelor de îmbătrânire. De asemenea, un masaj facial poate stimula producția de colagen, o proteină esențială pentru elasticitatea și fermitatea pielii. Nu în ultimul rând, tensiunea excesivă acumulată la nivelul musculaturii feței poate contribui la apariția ridurilor, iar prin masaj se poate relaxa musculatura, minimizând aspectul liniilor fine și al ridurilor.

Stimularea circulației sângelui 

Pe lista de beneficii masaj facial se numără și stimularea circulației sangvine. Masajul facial stimulează circulația sangvină datorită tehnicilor folosite și presiunii aplicate asupra țesuturilor. Poate determina vasodilatație, care crește fluxul de sânge către zona masată, îmbunătățind astfel aportul de oxigen și de nutrienți către celulele pielii. Prin stimularea circulației sangvine, masajul contribuie și la eliminarea toxinelor acumulate în țesuturi.

Relaxare

Să nu uităm nici de efectele masajului facial asupra stării generale de bine. La fel ca orice formă de masaj, și masajul facial contribuie la relaxarea mușchilor, având beneficii semnificative asupra relaxării psihice și a stării de bine. Mișcările blânde, presiunea ușoară și atenția acordată zonelor tensionate contribuie la reducerea nivelului de stres. După o ședință de masaj facial cu siguranță se resimte starea de relaxare.

Free photo joyful girl laughs and applies nourishing cream on her face. portrait of lady without makeup on isolated wall.

Curățarea epidermei în profunzime

Masajul facial poate contribui în mod indirect și la curățarea pielii în profunzime prin mai multe mecanisme. Stimulează fluxul de sânge în zona masată, îmbunătățind astfel aportul de oxigen și nutrienți care ajung la celulele pielii. Acest proces poate contribui la eliminarea toxinelor. De asemenea, tehnicile de masaj facial stimulează drenajul limfatic, ajută la eliminarea celulelor moarte, la deschiderea porilor, favorizând curățarea pielii în profunzime.

Produsele aplicate pe față intră în piele mai eficient 

Un alt beneficiu al masajului facial este că potențează efectele produselor de skincare folosite. Masajul facial poate contribui la deschiderea porilor, pătrunderea mai eficientă a produselor de îngrijire la nivelul pielii și poate sprijini eficiența acestora. Atunci când un produs cosmetic este aplicat pe piele prin masaj delicat, crește gradul de absorbție al ingredientelor active. 

Cum se face masajul facial?

Masajul facial poate implica o varietate de tehnici și mișcări, iar metoda aleasă poate varia în funcție de preferințele personale și de obiectivele individuale. De obicei se folosesc mișcări circulare ușoare cu vârfurile degetelor, aplicând presiune ușoară, mai ales la nivelul zonei ochilor. Pentru gât și maxilar se folosesc mișcări ascendente de jos în sus pentru relaxarea mușchilor și ameliorarea tensiunii. Este indicat să folosiți o cremă masaj facial împreună cu diferite dispozitive care să susțină efectele masajului, cum ar fi un aparat de masaj facial, role masaj facial sau alte produse.

Masajul folosind palma și degetele

Masajul facial folosind palmele și degetele este cea mai utilizată tehnică de masaj, fiind una eficientă și relaxantă, mai ales dacă mișcările masajului facial sunt realizate cu blândețe. În primul rând trebuie pregătită și curățată pielea, iar ulterior pentru masaj se va folosi un ulei masaj facial, o cremă sau un ser, pentru hidratare și facilitarea mișcărilor. Masați începând de la baza gâtului și urcați treptat spre frunte. Evitați atunci când efectuați masajul feţei si gatului presiunea excesivă și folosiți mai ales vârfurile degetelor pentru a masa cu mișcări circulare ușoare în zonele tensionate, cum ar fi tâmplele, fruntea și maxilarul. În zona ochilor folosiți degetul inelar pentru a masa delicat.

Masajul cu pietre gua sha 

Free Photograph of a Woman Using a Jade Stone on Her Face Stock Photo

O altă tehnică de masaj facial este folosind piatra Gua Sha. Aceasta este o piatră netedă și plată folosită pentru a masa fața și alte zone ale corpului. O astfel de piatră masaj facial ajută la îmbunătățirea circulației sangvine, reducerea tensiunii musculare și susținerea stării de relaxare. Se folosește un ulei sau o cremă pentru masaj cu piatră Gua Sha, pentru a favoriza mișcările. Se începe cu zona gâtului și se fac mișcări ascendente de la baza gâtului către maxilar. Masați pomeții cu mișcări circulare sau ascendente. Pentru zona ochilor se va folosi partea mai mică a pietrei pentru că sunt necesare mișcări mai delicate. Ulterior masați fruntea cu mișcări de la mijlocul frunții spre linia părului.

Free Woman with a Brown Towel on Her Head Stock Photo

Masajul facial cu roller facial 

Puteți face masaj facial și folosind și o rolă de masaj facial sau un roller facial din materiale precum jad sau cuarț. Un astfel de dispozitiv masaj facial ajută la stimularea circulației sangvine, reduce umflăturile și tensiunea de la nivelul feței, poate favoriza absorbția ingredientelor din cosmetice și poate contribui la relaxarea mușchilor feței. Aplicați presiune ușoară și masați din zona gâtului spre partea de sus și din centru spre exterior. Pentru zona ochilor și a buzelor folosiți partea mai mică a rolei. De asemenea, pentru un efect de răcire și calmare, se poate plasa rola de masaj la frigider înainte de utilizare.

Meloni 3rd 92

Masajul cu globuri cryo 

Globurile cryo de masaj sunt alte instrumente extrem de benefice pentru masaj facial lifting și îmbunătățirea aspectului tenului. Sunt ușor de folosit și implică atât efectele presiunii aplicate, cât și efectul de crioterapie, adică utilizarea temperaturilor reci în scop terapeutic. Se folosesc mișcări blânde, mai ales în zona buzelor sau a ochilor. Tehnicile folosite implică atât mișcări circulare, cât și ascendente, pentru efect de lifting. Se depozitează la frigider pentru a fi răcite înainte de utilizare.

Care sunt pașii care trebuie parcurși înainte de masajul facial? 

Înainte de a începe masajul facial, este important să pregătim pielea, astfel încât să obținem efectele maxime. Iată care sunt pașii necesari:

Curăță tenul în profunzime 

Curățați bine pielea, îndepărtând machiajul, excesul de sebum și alte impurități. Folosiți un demachiant blând și un produs delicat de spălare a feței. Masați bine produsul de curățare pe față și clătiți cu apă caldă din abundență. De asemenea, un pas opțional este sauna facială, pentru a deschide porii și pentru a crește eficiența masajului.

Nu-ți exfolia tenul cu câteva zile înainte 

Deși exfolierea pielii este foarte importantă pentru a îndepărta celulele moarte, excesul de sebum și impuritățile, este indicat să evităm exfolierea cu câteva zile înainte de masaj. Exfolierea excesivă sau înainte de o sesiune de masaj facial poate avea unele consecințe, cum ar fi iritații și sensibilitate.

Nu efectua alt tip de tratament facial înainte de masaj 

Poate fi tentant să folosim mai multe tratamente sau tehnici de îngrijire a pielii unele după altele, dar în realitate este indicat să evităm acest lucru. Nu faceți masaj facial după un tratament facial, deoarece există risc mai mare de iritații. Asta deoarece tenul va fi deja mai sensibil după un tratament facial, iar masajul poate agrava aceste efecte. Poate crește riscul de iritații, disconfort, roșeață.

Nu îți expune tenul la soare înainte de masajul facial

Explicația este simplă: expunerea pielii la soare crește sensibilitatea acesteia și riscul de uscare și iritații. Masajul facial implică o anumită presiune la nivelul pielii, iar un țesut expus recent la soare poate reacționa mai puternic la acești stimuli, sub formă de disconfort sau iritații.

Ce trebuie să știi referitor la tenul tău înainte de a începe  masajul facial? 

Înainte de a include masajul facial în rutina de îngrijire a pielii, este util să ținem cont de unele aspecte, ca nevoile și tipul pielii, precum și obiectivele noastre. Acest lucru ne va ajuta să personalizăm sesiunea de masaj pentru a se potrivi nevoilor specifice ale tenului nostru.

Consultă un dermatolog 

Un prim pas important când vine vorba despre includerea masajului facial în rutina de îngrijire a pielii este să solicităm sfatul unui medic dermatolog. Medicul poate oferi sfaturi și recomandări personalizate în funcție de nevoile și problemele specifice ale pielii. După evaluarea tipului de ten și identificarea eventualelor probleme ale pielii, ca acnee, alergii sau piele sensibilă, se vor recomanda atât produse specifice de îngrijire a pielii, cât și pași privind siguranța masajului facial și ce fel de tehnici trebuie folosite. 

Masajul facial poate fi făcut de un specialist sau acasă, în funcție de nevoile tenului tău

Cel mai bine este să apelăm la un specialist pentru masaj facial, mai ales dacă nu avem suficiente cunoștințe privind tehnicile sau dacă avem ten sensibil sau cu diferite probleme. Acesta va evalua starea pielii și va efectua masaj folosind tehnici individualizate, inclusiv masaj facial antirid acasa(dacă se deplasează la domiciliu) sau de alt tip. De asemenea, uneori putem face masaj facial acasă, ca parte a rutinei de îngrijire a pielii.

Frecvența masajului facial este adaptată fiecărui tip de ten 

Suntem diferiți și pielea noastră este diferită, astfel că are nevoie de o rutină personalizată, inclusiv când vine vorba despre masajul facial. Uneori masajul facial poate fi făcut mai des, de 1-2 ori pe săptămână, dar alteori frecvența trebuie redusă, mai ales în cazul pielii sensibile. Acest lucru depinde de tipul pielii, nevoile sale, vârstă și prezența unor eventuale probleme dermatologice. De asemenea, frecvența depinde și de tipul de masaj facial și tehnicile folosite – masajul facial cu rol de hidratare poate fi făcut mai des, dar masajul facial cu efect de lifting trebuie efectuat la intervale mai mari de timp.

Când ar trebui să eviți masajul facial

Așa cum am văzut, masajul facial are numeroase beneficii pentru sănătatea și aspectul pielii, dar există și situații când nu este indicat și trebuie evitat. Iată câteva exemple:

Când pielea ta e iritată

Masajul facial efectuat pe o piele iritată poate agrava problema și poate cauza disconfort sau chiar leziuni suplimentare. Pielea iritată este mai sensibilă și mai vulnerabilă. Masajul aplicat pe o astfel de piele poate să cauzeze leziuni suplimentare sau să deterioreze stratul exterior al pielii, ceea ce poate agrava problemele existente. De asemenea, va cauza disconfort suplimentar.

Când ai răni deschise pe față 

O altă contraindicație pentru masajul facial este prezența rănilor deschise pe față, inclusiv leziuni acneice. Rănile deschise pe față sunt asociate cu risc de infecție, fiind o cale prin care bacteriile pot pătrunde la nivelul țesutului. Masajul facial implică mișcări de diferite tipuri, care pot agrava, de asemenea, rănile, determinând disconfort, dureri, sângerări sau întârzierea vindecării.

Ce să NU faci când faci masaj facial?

Când vorbim despre masaj facial, este important să fim atenți la anumite aspecte pentru a evita posibilele probleme sau disconfortul. Iată câteva recomandări:

  • Evită presiunea excesivă asupra feței. Pielea de la nivelul feței este delicată, iar presiunea excesivă poate provoca durere, disconfort sau chiar leziuni ale țesutului.
  • Nu insista dacă apar dureri, usturimi sau disconfort. 
  • Evită mișcările bruște, prea dure sau frecarea excesivă sau agresivă a feței. 
  • Nu folosi produse neadecvate, care nu sunt potrivite pentru tipul tău de piele. 
  • Nu masa zonele inflamate, cu leziuni sau acnee severă.
  • Nu neglija zona gâtului și a decolteului.
  • Nu pune presiune prea mare în zona din jurul ochilor, deoarece aceasta este sensibilă și mai predispusă la iritații. 
  • Nu aplica pe față mâinile neigienizate corespunzător. 

Surse foto: Freepik

Referințe:

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/srt.13152
  2. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/skin-types-care
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/anti-aging-face-massage
  4. https://www.nccih.nih.gov/health/massage-therapy-what-you-need-to-know
  5. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229918306423

crossmenu